تعویض نقش سنتی چین و آمریکا

تعویض نقش سنتی چین و آمریکا
خلاصه اخبار

دنیای اقتصاد :

چین با اقتصادی متعادل‌تر وارد سه‌ماهه چهارم سال شد. مصرف خرده‌فروشی خانوارها رشدی بیشتر از انتظار اقتصاددانان داشت. اکنون عملکرد سیاستگذاران چینی، به کم‌وکیف اعمال تعرفه‌های تجاری از سوی ترامپ بستگی دارد. در این راستا شی‌جین‌پینگ، رهبر کمونیست چین، به عنوان مدافع تجارت آزاد هشدار داد که اقتصاد جهان با گسترش حمایت‌گرایی در حال شکست است.

Untitled-2 copy

روزگاری بود که آمریکا به عنوان مهد آزادی و لیبرالیسم قلمداد می‌شد. پس از پایان جنگ جهانی دوم، ایالات‌متحده تلاش زیادی کرد تا با ایجاد سازمان‌های بین‌المللی متعدد، تجارت جهانی را گسترش دهد و امنیت و آزادی تجارت را تضمین کند. در عین حال جمهوری خلق چین، مرزهای اقتصادی خود را بسته بود و بر چارچوب‌های حزب کمونیسم پافشاری می‌‌کرد. امروزه اگرچه اقتصاد ایالات‌متحده همچنان به رشد پرقدرت ادامه می‌دهد و یک محیط آرمانی را برای سرمایه‌گذاران و صاحبان کسب‌وکار فراهم کرده است، اما سیاست‌های احتمالی ترامپ در خصوص تعرفه‌های تجاری، تجارت جهانی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. درحالی که ترامپ کشورها را تهدید به اعمال تعرفه می‌کند، شی جین‌پینگ، رهبر حزب کمونیسم چین، به عنوان مدافع سیستم تجارت بین‌المللی، قد علم کرده است.

رهبر چین روز جمعه در اجلاس همکاری مشترک آسیا-اقیانوسیه هشدار داد که اقتصاد جهانی با گسترش حمایت‌گرایی در حال شکست است و با چالش‌های شدیدی روبه‌رو است. او اعلام کرد که جهان وارد دوره جدیدی از آشفتگی و تغییر شده است. ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری خود، تعرفه‌هایی را بر چین اعمال کرد که عمدتا توسط دولت بایدن حفظ شدند. اکنون ترامپ در حال آماده شدن است تا در ژانویه وارد کاخ سفید شود. او قصد دارد تعرفه‌های 60 درصدی بر کالاهای وارداتی از چین وضع کند. ترامپ همچنین وضع تعرفه‌های 10 تا 20 درصدی برای بقیه جهان را در دستور کار خود دارد. تعرفه‌های این‌چنینی، تهدید بزرگی برای تجارت جهانی محسوب می‌شود و کشورها را برای شروع مذاکرات با ترامپ آماده می‌کند. روز جمعه، شی‌جین‌پینگ با رهبران تایلند، سنگاپور، شیلی، کره‌جنوبی، ژاپن و نیوزیلند که همگی متحدان مهم ایالات‌متحده هستند، دیدار کرد.

بر اساس ارقام منتشر شده توسط اداره ملی آمار چین در روز جمعه، خرده‌فروشی در ماه اکتبر به بیشترین رشد خود در هشت ماه گذشته رسید. رشد خرده‌فروشی در چین، از 3.2 درصد در ماه سپتامبر به 4.8 درصد در ماه اکتبر افزایش یافت. این درحالی است که پیش‌بینی اقتصاددانان رشد 4 درصدی خرده‌فروشی بود. رشد ارزش‌افزوده کالاهای صنعتی نیز از 5.4 درصد در ماه سپتامبر به 5.3 درصد در ماه اکتبر کاهش یافت که کمتر از پیش‌بینی اقتصاددانان بود. اما همچنان بالاتر از سطح حیاتی برای دستیابی به هدف رشد 5 درصدی دولت بود. با این حال، تورم در بسیاری از بخش‌های اقتصاد چین، در سطوح منفی قرار دارد. هفته‌هاست که سران پکن وعده محرک‌های اقتصادی را می‌دهند؛ با این حال هنوز برنامه مشخصی برای این محرک‌ها ندارند. رهبران حزب کمونیست منتظرند که ترامپ حرکت اول را انجام دهد و آنها به او واکنش نشان دهند.

منبع: دنیای اقتصاد

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *