تراز تجاری ایران و کانادا به نفع اوتاوا تمام شد/ جاستین ترودو رفت؛ زمان تغییر استراتژی تهران فرا رسیده؟

تراز تجاری ایران و کانادا به نفع اوتاوا تمام شد/ جاستین ترودو رفت؛ زمان تغییر استراتژی تهران فرا رسیده؟
خلاصه اخبار

اکوایران: روند تجارت ایران و کانادا در هشت ماه سال جاری به نفع کدام کشور بوده است؟ ارزیابی روند تجارت میان دو کشور نشان می‌دهد که در بازه زمانی مورد بررسی تراز تجاری بین دو کشور به نفع کانادا بوده است.

به گزارش اکوایران؛ داده‌های گمرکی حاکی از آن است که وجود موانع مختلف، مانع از افزایش سهم ایران در بازار کانادا شده و تجار ایرانی نتوانسته‌اند حضور پررنگی در این بازار داشته باشند.

مدیر کل دفتر اروپا و آمریکا سازمان توسعه تجارت ایران هم با تاکید بر محصولات کشاورزی و صنایع غذایی جزو مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به کانادا هستند و از این کشور نیز چوب، مواد اولیه دارو، تجهیزات پزشکی واردات کشور می‌شود.

به گفته احمد فیروزی، 10 شریک اول تجاری کانادا شامل «آمریکا»، «چین»، «ژاپن»، «بریتانیا»، «مکزیک»، «هلند»، «آلمان»، «کره»، «هند» و «هنگ کنگ» می‌شود و با توجه به داده‌های اعلام شده هرچند ایران جزو شرکای تجاری اصلی این کشور قرار ندارد، اما می‌توان با واسطه کشورهای شریک تجاری کانادا تعاملات تجاری خود را با کانادا پیش ببریم.

با توجه به داده‌های اعلام شده این سوال مطرح می‌شود که سهم ایران از بازار کانادا چه میزان است؟ ارزیابی داده‌های گمرک نشان می‌دهد حجم صادرات ایران به این کشور در هشت ماه سال جاری برابر با 6 هزار و 200 میلیون دلار به ارزش 15 میلیون و 800 هزار دلار بوده است، که رقم ناچیزی است.

از سوی دیگر در این بازه 70 هزار و 400 تن کالا به ارزش 60 میلیون و 600 هزار دلار از کانادا وارد کشور شده است، که با توجه به داده‌های اعلام شده می‌توان گفت این آمار نشان می‌دهد تراز تجاری بین دو کشور به نفع کانادا بوده است.

کانادا 2

مدیرکل دفتر اروپا و آمریکا سازمان توسعه تجارت ایران ضمن اشاره به توانمندی‌های صادراتی ایران، تولیدات حوزه دانش بنیان و lT ایران را برای بازار کانادا جذاب دانست.

به گزارش سازمان توسعه تجارت ایران، در نشست تخصصی فرصت‌های بازار و انتقال تجربه آغاز و توسعه تجارت با کانادا، مدیر کل دفتر اروپا و آمریکا سازمان توسعه تجارت ایران اعلام کرد، تولید ناخالص داخلی کانادا را تریلیون دلاری عنوان کرد و افزود: به نظر می‌رسد با وجود محدودیت‌های ناشی از اعمال تحریم‌ها علیه ایران تجارت رسمی کشور به صفر نرسیده است.

او با بیان اینکه ایران سهم قابل قبولی از بازار کانادا را در اختیار ندارد، تصریح کرد: محصولات کشاورزی و صنایع غذایی جزو مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به کانادا هستند و از این کشور نیز چوب، مواد اولیه دارو، تجهیزات پزشکی واردات شده است.

فیروزی امضای موافقتنامه تجاری را زیر بنای توسعه تجارت دانست و افزود: در حال حاضر کانادا با 40 کشور موافقت‌نامه تجارت آزاد دارد و بیش از 85 درصد از حجم واردات و‌صادرات این کشور در این قالب پوشش داده می‌شود. به نظر می‌رسد که در چشم‌انداز کوتاه مدت نمی‌توان با کانادا موافقت‌نامه تجارت امضا کرد؛ اما می‌توان با واسطه کشورهای که با کانادا موافقت‌نامه تجارت آزاد دارند وارد این بازار شد.

این مقام مسئول در پایان بیان کرد: اقتصاد کانادا حدود 70 درصد بر پایه خدمات بوده است؛ اما آمارها نشان می‌دهد که اقتصاد این کشور به سمت کاهش خدمات و افزایش مصرف میل کرده است و این خبر خوبی برای ما به‌ویژه فعالان حوزه دانش بنیان و lT است؛ همانگونه که می‌دانید ایران در این حوزه متخصصان خبره‌ای دارد که می‌تواند نیازهای دنیا را با هزینه کم تامین کند. 

کانادا 1

تجارت با ایران زیر سایه نخست‌وزیر جدید

هرچند طبق آمارهای منتشر شده تراز تجاری بین تهران و اوتاوا به نفع کانادا است؛ اما با آمدن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا و رفتن جاستین ترودو، نخست‌وزیر مستعفی کانادا این امید به‌وجود آمده است که ایران بتواند همکاری‌ها اقتصادی خود را با کانادا بهبود ببخشد و سهم ناچیز خود را تاحدودی افزایش دهد.

جاستین ترودو پس از 12 سال رهبری حزب حاکم لیبرال، چند روز پیش از آغار به کار دولت ترامپ، اعلام کرد که از مقام نخست‌وزیری کناره‌گیری می‌کند؛ اقدامی که وضعیت این کشور را بیش از پیش وارد بحران‌های سیاسی و اقتصادی می‌کند و وضعیت آتی این کشور در هاله‌ای از ابهام قرار می‌دهد.

این وضعیت به همراه بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در ایالات متحده، فشارهای جدیدی بر دولت کانادا وارد می‌کند که بدون شک به تغییرات قابل توجهی در سیاست‌های اقتصادی منجر شود. ترامپ تهدید کرده که اگر کانادا نتواند مشکلات مربوط به مهاجرت را مدیریت کند، تعرفه‌های سنگینی بر کالاهای کانادایی اعمال خواهد کرد.

با استعفای ترودو بیشتر سخن از جانشینی «دومینیک لبلانک» وزیر امنیت عمومی کانادا به گوش می‌رسد که دوست قدیمی ترودو است. او درباره سیاست‌های اقتصادی دولت احتمالی‌اش می‌گوید که دولت به‌جای تمرکز بر مسائل داخلی بیشتر باید بر مسائلی مانند کاهش هزینه‌های زندگی و مقابل با کاهش تعرفه‌های تجاری ایالات متحده تمرکز کند.

این سخنان نشان می‌دهد که او قصد مدارا با دولت آتی واشنگتن را ندارد. حال چه او بر کرسی صدرات بنشیند و یا شخص دیگری سکاندار شود، گواه آن است که سیاست‌های اقتصادی کانادا دست‌خوش تغییرات بزرگی می‌شود. با توجه به اینکه کانادا به‌شدت به صادرات وابسته است، هرگونه تغییر در سیاست‌های تجاری می‌تواند منجر به جست‌وجوی بازارهای جدید برای کالاهای خود شود. در چنین شرایطی با ایجاد فضایی مناسب برای سرمایه‌گذاری مشترک، ایران می‌تواند از منابع مالی و تکنولوژیکی کانادا به نفع خود بهره‌برداری کند.

بنابراین، تغییرات پس از رفتن ترودو شاید بتواند زمینه‌ساز فرصتی برای ایران باشد تا با استفاده از نیازهای جدید کانادا، روابط تجاری خود را تقویت کند.

منبع: اکو ایران

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *