بلایی که هوای آلوده بر سر خودرو می آورد ؛ آنچه از تاثیر آلودگی هوا نمی دانیم
حالا چندسالی است که آلودگی شدید هوا به کلیشه ای دردآور در کشور ما بدل شده اما این آلودگی چه تاثیری بر خودرو و قطعات آن خواهد داشت؟
حالا چندسالی است که آلودگی شدید هوا به کلیشه ای دردآور در کشور ما بدل شده اما این آلودگی چه تاثیری بر خودرو و قطعات آن خواهد داشت؟
احتمالا بارها از تاثیر مخرب آلودگی هوا بر سلامتی شنیده اید و می دانید که آلودگی مستمر هوا در بلند مدت چه بلایی بر سر سلامتی جامعه می آورد. بیماری های قلبی و ریوی در کنار انواع و اقسام سرطان در بلند مدت با آلودگی هوا بیشتر می شود و در نهایت دولت های بی توجه، هزینه ای گزاف برای بهبود سلامت جامعه پرداخت خواهند کرد. اما در این مطلب به روی دیگری از تاثیرات مخرب آلودگی هوا می پردازیم و تاثیر این معضل را به خصوص بر خودرو و قطعات آن بررسی می کنیم.
تاثیر آلودگی هوا بر پیشرانه و عملکرد آن
همانطور که احتمالا می دانید فرآیند احتراق و کیفیت آن رابطه مستقیمی با کیفیت هوای ورودی به موتور دارد. البته که فیلتر هوا تا حد زیادی هوای ورودی را تصفیه می کند اما آلودگی بیش از حد و بسیار شدید می تواند روی کیفیت هوای ورودی به پیشرانه تاثیر بگذارد و در نتیجه راندمان پیشرانه را پایین بیاورد. این موضوع در بلند مدت می تواند باعث آسیب به قطعات مختلف پیشرانه شود و میزان رسوب در پیشرانه را بالا ببرد. آلودگی شدید هوا به سنسورهای اکسیژن و مدیریت پیشرانه هم آسیب می زند.
اما نکته جالب تر این است که هوای آلوده می تواند باعث این شود که احتراق ناقص را در پیشرانه داشته باشیم و در نتیجه حرارت پیشرانه بالاتر از حد معمول برود. این یعنی موتور گرم تر کار می کند و به سیستم های خنک کاری خودرو فشار وارد می شود. همچنین احتراق ناقص در پیشرانه باعث می شود دود خروجی از پیشرانه آلوده تر باشد و به عبارت ساده تر، آلودگی هوا باعث می شود پیشرانه خودروها، تولید آلاینده بیشتری داشته باشند. آلودگی هوا باعث فشار بر سیستم کاتالیست خودرو هم می شود و عمر آن را کاهش می دهد. به عبارت ساده تر می توان گفت که هوای آلوده می تواند بر هر قطعه ای که در فرآیند احتراق و خروج دود پیشرانه دخیل است، اثر مخرب داشته باشد.
دقت داشته باشید که تاثیر آلودگی هوا بر پیشرانه بسته به تکنولوژی و کیفیت ساخت موتور می تواند کمتر باشد اما اگر خودروهای معمول بازار ایران را در نظر بگیریم، آلودگی هوا تاثیرات مخربی بر پیشرانه خودروها خواهد داشت و همچنین باعث تولید آلاینده بیشتر بوسیله پیشرانه خودرو می شود. البته می توان تاثیرات مخرب را با انجام به موقع سرویس های دوره ای و تعویض فیلتر های مربوطه کاهش داد. همچنین استفاده از سوخت با کیفیت می تواند تاثیر مخرب آلودگی هوا بر پیشرانه را کاهش دهد.
تاثیر آلودگی هوا بر رنگ بدنه
احتمالا نمی دانید اما آلودگی مستمر هوا در بلند مدت می تواند به رنگ بدنه خودرو آسیب های جدی وارد کند. این مساله در کشور ما بسیار مهم تر است چراکه کیفیت رنگ بدنه می تواند بر قیمت خودرو تاثیر مستقیم داشته باشد. ذرات معلق هوا به مرور روی بدنه می نشینند و در صورت ترکیب با رطوبت هوا، به مرور رنگ را از بین می برند. البته این اتفاق در بلند مدت تاثیر گذار است اما ترکیب آن با باران اسیدی که زاییده آلودگی هوا است می تواند به صورت جدی و سریع تر به رنگ خودرو آسیب بزند.
ترکیبات هوای آلودی حتی در نبود رطوبت و باران اسیدی هم می تواند فرآیند اکسیداسیون را تسریع کند و باعث مات شدن رنگ بدنه شود. بر همین اساس پیشنهاد می شود شست و شوی خودروهای خود را در شهر های آلوده بصورت منظم انجام دهید و تا جای ممکن از پوشش هایی نظیر چادر خودرو استفاده کنید. البته اضافه کردن پوشش های محافظتی بدنه هم می تواند در نگهداری رنگ بدنه بسیار موثر باشد.
معامله هوای آلوده ؛ چوب دو سر طلا!
معضل آلودگی هوا یک موضوع ریشه ای است که عوامل آن را باید در روند سیاست گذاری و حاکمیت یک کشور در طول تاریخ جست و جو کرد. متاسفانه موضوعی که امروزه ما درگیر آن هستیم و دیگر به آن عادت کرده ایم، در کشور های پیشرفته تر اصلا عادی نیست و مدیریت آن ها به گونه ای بوده که مردمشان با آلودگی شدید هوا غریبه اند. اگر لیست روزانه آلوده ترین شهر های جهان را بررسی کنید متوجه خواهید شد که آلودگی هوا رابطه مستقیمی با موقعیت جغرافیایی هم دارد و به طور کلی از نظر منطقه ای، ایران پتانسیل آلودگی هوا را داشته اما قطعا با مدیریت صحیح و دقیق می شد این آلودگی را کنترل کرد.
در بین آلوده ترین شهر های جهان نام شهرهای بزرگ و صنعتی ای را می بینیم که در کشور های در حال توسعه قرار گرفته اند. این شهر ها نقش بسیار پر رنگی در رشد اقتصادی و تولید ناخالص کشورشان دارند. به زبان ساده تر می توان گفت که برخی حاکمان برخی کشور های در حال توسعه، رشد اقتصاد و تولید ناخالص کشورشان را با هوای آلوده ای که شهروندانشان نفس می کشند معامله کرده اند. اگر این معامله برای شما دردناک و غیر انسانی به نظر می رسد باید بدانید شرایط برای ایران درناک تر است. چراکه در ایران نه رشد اقتصادی رقم خورده و نه افزایش تولیدی را به ازای آلودگی هوا داشته ایم. این یعنی ما در معامله ای رفته ایم که نه تنها سودی ندارد بلکه باعث موجی از بیماری های قلبی و ریوی در سال های آینده می شود که بدون تردید در آینده بخش بزرگی از سرمایه های کشور را در بحث سلامت جامعه تلف می کند و در کنار آن باعث تخریب تدریجی خودروهایمان هم می شود.
منبع: آخرین خودرو