برنده رقابت 10ماهه صندوق‌های طلا

برنده رقابت 10ماهه صندوق‌های طلا
خلاصه اخبار

دنیای اقتصاد -علی عبدالمحمدی :

صندوق طلا(gold fund) یکی از گزینه‏‏‌های محبوب برای سرمایه‌گذاری در بازار طلا و سکه است که به‏‏‌دلیل سهولت سرمایه‌گذاری و مزایایی که نسبت به سرمایه‌گذاری سنتی در طلا ایجاد کرده است، مخاطبان و طرفداران زیادی دارد. البته با وجود این ابزارهای نوظهور، همچنان برخی بهترین راه سرمایه‌گذاری در بازار طلا را خرید فیزیکی آن می‏‏‌‏‏‌‏‏‌دانند. صندوق‏‏‌‏‏‌‏‏‌ طلا، نوعی صندوق‏‏‌‏‏‌‏‏‌ سرمایه‌گذاری کالایی است که در بورس اوراق بهادار معامله می‌شود.

صندوق‌های طلا در بورس، سرمایه‌‌‌های خرد افراد مختلف را جمع‌‌‌‌‌‌‌‌‌آوری کرده و توسط مدیران متخصص در سبدی از دارایی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مرتبط با طلا از جمله سکه، شمش و اوراق بهادار مبتنی بر طلا سرمایه‌گذاری می‌کنند. هدف این صندوق‌ها کسب حداکثر سود از نوسانات بازار طلا و سکه برای سرمایه‌گذاران است.

 در صندوق‌های طلا، ارزش صندوق وابسته به قیمت طلا خواهد بود. در واقع صندوق در اوراق مبتنی بر فلز طلا سرمایه‌گذاری کرده و با افزایش قیمت آنها بازدهی کسب می‌کند. بنابراین بازدهی صندوق‌های طلا در ایران به عوامل مختلفی از جمله تغییرات قیمت جهانی طلا، نرخ ارز، سیاست‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی و مالی داخلی و وضعیت کلی بازارهای مالی بستگی خواهد داشت. همچنین بازدهی صندوق‌های طلا متناسب با دارایی موجود در پرتفوی آنها خواهد بود. برخی از صندوق‌های طلا عمده دارایی خود را در گواهی سپرده کالایی سکه طلا و برخی دیگر عمده دارایی خود را روی گواهی سپرده کالایی شمش طلا سرمایه‌گذاری می‌کنند. بنابراین بازدهی صندوق‌های طلا می‌‌‌تواند در زمان‌‌‌های مختلف، با یکدیگر تفاوت داشته باشد. صندوق‌هایی که بیشتر در گواهی سپرده سکه سرمایه‌گذاری کرده‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند، در دوره‌‌‌های صعودی قیمت طلا، به‌‌‌دلیل وجود حباب سکه، بازدهی بیشتری خواهند داشت؛ اما در دوره‌‌‌های نزولی، ارزش این صندوق‌ها نیز با سرعت بیشتری کاهش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌یابد.

بازدهی صندوق‌های طلا از ابتدای سال

بررسی بازدهی صندوق‌های طلا از ابتدای سال نشان می‌دهد که تا پایان معاملات دیروز، صندوق زرفام در صدر جدول کسب بازدهی صندوق‌های طلا ایستاده است. زرفام از ابتدای سال رشد 61درصدی را به ثبت رسانده و بهترین صندوق طلای بازار به لحاظ کسب بازدهی بوده است. صندوق عیار با رشد 58درصدی در رتبه دوم جای گرفته است و رتبه سوم نیز به صندوق کهربا تعلق دارد که رشد 56درصدی را به ثبت رسانده است. در قعر جدول نیز صندوق‌های آلتون، جواهر و مثقال، ضعیف‌‌‌ترین صندوق‌های طلا بوده‌‌‌اند.

بازدهی صندوق‌های طلا از ابتدای پاییز

بررسی بازدهی صندوق‌های طلا از ابتدای پاییز نشان می‌دهد که در این مدت صندوق گنج بهترین صندوق طلا به لحاظ کسب بازدهی بوده و رشد 41.4درصدی را به ثبت رسانده است. صندوق‌های زرفام و جواهر نیز در رتبه‌‌‌های بعدی قرار گرفته‌‌‌ و به ترتیب بازدهی‌‌‌های 40.1 و 38.1درصدی را به ثبت رسانده‌‌‌اند. صندوق زر نیز ضعیف‌‌‌ترین عملکرد را در میان صندوق‌های طلا از ابتدای پاییز داشته و 28.9‌درصد بر ارتفاع خود افزوده است.

پذیره‌‌‌نویسی 5 صندوق طلای جدید

تا پایان سال گذشته، تعداد صندوق‌های طلای حاضر در بازار 13صندوق بود؛ اما در ماه‌‌‌های اخیر پذیره‌نویسی 5صندوق طلای جدید در بازار انجام شد تا تعداد صندوق‌های طلای حاضر در بازار به 18صندوق برسد. پذیره‌‌‌نویسی صندوق‌های طلای زروان، لیان، درخشان، آتش و قیراط در سال‌جاری انجام شده است که معاملات ثانویه 4صندوق اول نیز انجام می‌شود و فقط معاملات ثانویه صندوق قیراط شروع نشده است که از 29دی‌ماه آغاز خواهد شد.

ورود پول تجمعی به صندوق‌های طلا

در معاملات دیروز، 35میلیارد تومان پول حقیقی از صندوق‌های طلا خارج شد. از ابتدای سال‌جاری تا پایان معاملات روز گذشته، 23‌هزار و 882میلیارد تومان پول حقیقی وارد صندوق‌های طلا شده است. در اکثر روزهای معاملاتی سال‌جاری، این صندوق‌ها با ورود پول حقیقی همراه شده‌‌‌اند؛ اما از ابتدای دی‌ماه روند غالب در این صندوق‌ها خروج پول حقیقی بوده؛ به گونه‌‌‌ای که 2‌هزار و 107میلیارد تومان پول حقیقی در این ماه از صندوق‌های طلا خارج شده است.

1

مجموع ارزش دارایی‌‌‌ها

مجموع ارزش دارایی‌های صندوق‌های طلای فعال در بازار به 98‌هزار و 700میلیارد تومان رسیده است و این 17صندوق قریب به 100همت دارایی را در دل خود جای داده‌‌‌اند. با توجه به رشد جهانی طلا در سال‌جاری و نااطمینانی‌‌‌هایی که بر فضای سیاسی و اقتصادی کشور و خاورمیانه حاکم بوده است، دارایی‌های مبتنی بر طلا از استقبال قابل‌توجهی برخوردار بوده‌‌‌اند. در این میان در سال‌جاری استقبال فوق‌‌‌العاده‌‌‌ای از معاملات صندوق‌های طلا به عمل آمده است. برای سرمایه‌گذاری در بازار طلا و سکه و انتفاع از موج‌‌‌های صعودی این بازار روش‌های گوناگونی وجود دارد. برخی اقدام به خرید طلای فیزیکی می‌کنند که این کار این افراد را در معرض چالش‌‌‌هایی مانند سرقت، امکان مفقودی، اصل یا تقلبی بودن، عدم‌نقدشوندگی، هزینه زمانی و هزینه‌‌‌های مازاد (اجرت ساخت، مالیات و سود طلافروش) قرار می‌دهد. در خرید طلای فیزیکی سرمایه‌گذاران می‌‌‌توانند انواع و اقسام طلاهای زینتی، طلای آب‌‌‌شده، شمش، تمام‌سکه، نیم‌‌‌سکه، ربع‌سکه و سکه گرمی و امثالهم را خریداری کنند.

در گذشته با توجه به نبود ابزارهای پیشرفته، امکان اجتناب از چالش‌‌‌ها و ریسک‌‌‌های خرید طلای فیزیکی مقدور نبود؛ اما در سال‌های اخیر ابزارهای سرمایه‌گذاری در این بازار با تغییر و تحولات شگرفی همراه شده است و سرمایه‌گذاران می‌‌‌توانند مستقیما گواهی سپرده شمش یا سکه را از بورس‌کالا خریداری یا اقدام به خرید واحدهای صندوق‌های طلا کنند. سرمایه‌گذار با انتخاب روش‌ها و ابزارهای نوین سرمایه‌گذاری در بازار طلا عملا چالش‌‌‌هایی مانند سرقت، امکان مفقودی، اصل یا تقلبی بودن، عدم‌نقدشوندگی، هزینه زمانی و هزینه‌‌‌های مازاد (اجرت ساخت، مالیات و سود طلافروش) را از خود دور می‌کند.

منبع: دنیای اقتصاد

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *