برنامه های صندوق “سینرژی” با امکان دسترسی همگان به دلار توافقی
ویژگی ها و برنامه های اولین صندوق کالایی حوزه نفت، گاز و برق موسوم به “سینرژی” با امکان دسترسی همگان به دلار توافقی از سوی مدیران گروه مالی فارابی تشریح شد.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، مدیران گروه مالی فارابی و بورس انرژی با برگزاری جلسه ایی در هتل اسپسناس پلاس و با حضور نمایندگان شرکت های مختلف بازار سرمایه و خبرنگاران، تحلیلی از گذشته، حال و آینده صندوق سینرژی دادند که عنوان دار اولین صندوق کالایی حوزه نفت، گاز و برق بوده و طی یک ماه با بازدهی 31 درصدی بالاتر از همه صندوق ها ایستاده و امکان دسترسی همگانی به دلار توافقی را فراهم کرده است.
معرفی گروه مالی فارابی توسط موسس و رییس هیاتمدیره
براساس این گزارش، رحمان بابازاده موسس و رییس هیاتمدیره گروه مالی فارابی در ابتدای این جلسه اعلام کرد: کارگزاری فارابی طی دو دهه به گروه مالی تبدیل شده و دارای 12 شرکت مخلتف از جمله کارگزاری، مشاوره سرمایه گذاری، بیمه ، صرافی و با بیش از 60 شعبه کارگزاری در سراسر ایران و … ارایه دهنده خدمات به 5 میلیون مشتری است.
با توجه به اینکه ایران درگیر مشکلات ناترازی انرژی است این گروه تلاش کرده نقش هرچند کوچک در بهبود وضعیت از طریق راه اندازی صندوق سینرژی به عنوان اولین صندوق فعال در حوزه نفت ، گاز و برق داشته باشد.
گزارش و آمار مدیرعامل بورس انرژی از ابزارها و صندوق سینرژی
علی نقوی مدیرعامل بورس انرژی هم با اشاره به اینکه فعالان بازار سرمایه از طریق ابزارهای جدید مالی مانند فعالان نفت، گاز و پتروشیمی با ساز و کار این بورس آشنا شده اند، اعلام کرد: گواهی سپرده نفت و گاز و برق طبق قوانین و مقررات بورس، راه اندازی شده و معادل 260 میلیون متر مکعب گواهی صرفهجویی در بورس انرژی معامله شدهاست.
تالار برق سبز هم از سال گذشته ابزار جدیدی در اختیار صنایع قرار داد و به ارزش معاملات بیش از دو هزار میلیارد تومانی رسیده که به دلیل ماهیت این بازار، سیگنال مناسبی به سرمایهگذاران در بخش انرژیهای تجدید پذیر می دهد. همچنین حدود 20 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در بخش تجدیدپذیر انجام شده است.
گواهی صرفهجویی برای سایر حاملهای انرژی نیز مانند بنزین و گازوئیل هم در دستور کار بوده و مذاکراتی سال گذشته و جاری با دولت شده و منجر به افزایش نقش صندوق مبتنی بر کالا شده و صندوقهای مانند سینرژی میتوانند ریسک سرمایهگذاری انرژی را کاهش دهند. شرکتها نیز میتوانند از گواهی سپرده برای صندوق های پروژه به عنوان ضمانت استفاده و تامین مالی کنند.
پذیرهنویسی صندوق سینرژی در روز اول با 100 میلیارد تومان آغاز شد و پس از دریافت مجوز افزایش سقف با جذب 100 میلیارد تومان دیگر در مجموع با 200 میلیارد تومان تکمیل شد. با شروع معاملات ثانویه، سقف صندوق به 500 میلیارد تومان رسید و اخیرا” با افزایش سقف به هزار میلیارد تومان نیز موافقت شده است.
سپس از 10 آذر معاملات ثانویه این صندوق شروع شده و طی این مدت با گردش سه برابری و بیش از 1.3 میلیارد واحد سرمایه گذاری و گردش مالی 1.67 هزار میلیارد تومانی، 14.6 هزار نفر از سرمایه گذاران حقیقی و 52 حقوقی را جذب کرده است. همچنین از هفته قبل قرارداد آزمایشی دو ماهه، اختیار معامله این صندوق آغاز شده و انتظار می رود از ابتدای سال آینده ، همگانی شود.
معاملات گواهی صرفهجویی گاز هم بعد از پیگیری 4 ساله از تابستان سال جاری شروع و گواهی صرفه جویی بالغ بر 260 میلیون مترمکعب گاز پذیرش و بیش از 100 میلیون مترمکعب گاز در بورس انرژی معامله شده است.
گواهی صرفه جویی به غیر از دوره اوج برای تسویه قبض بوده و فعالان بازار تا پایان سررسید سه ماه فرصت اعمال دارند اما قابل معامله نخواهد بود اما گواهی صرفهجویی گاز اوج باید توسط مشترکین خریداری شود و مشمول قطعی نمیشود. در فصل گرم سال هم میزان تقاضا برای گواهی صرفهجویی برق انجام میشود و این موضوع تنها مربوط به صنایع نیست و حتی مجتمعهای تجاری و مسکونی می توانند اقدام به خرید کنند. به طوریکه اخیرا” یک مجتمع مسکونی چنین اقدامی کرده است.
امکان دسترسی همگانی به دلار توافقی در بازار سرمایه برای اولین بار
محمدرضا بیکزاده مدیر سرمایهگذاری گروه مالی فارابی هم توضیح داد: گواهی سپرده نفت خام سنگین و میعانات گازی در صندوق سینرژی به صورت دلاری عرضه اما غیر دلاری و با نرخ ارز تسعیر بر مبنای نرخ توافقی تسویه می شود که آخرین قیمت آن 65 هزار تومان بود.
بنابراین این صندوق برای اولین بار در بازار سرمایه، امکان دسترسی همگان به دلار توافقی را فراهم کرده و با خرید و سرمایهگذاری در صندوق سینرژی می توان دلار 65 هزار تومانی خریداری کرد.
از سوی دیگر این صندوق با وجود راه اندازی یک ماهه به سود 31 درصدی و بالاترین بازدهی در میان همه صندوقها رسیده و شرکت های تولیدی می توانند با خرید این گواهیها مانع از تعطیلی خطوط تولید شوند.
تکیه معاملهگران بر فاصله قیمت جهانی و دلار
وحید حسنپور مدیرعامل شرکت سبدگردان فارابی هم اعلام کرد: عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت ها بوده و هر چه تعداد خریداران و فروشندگان بازار گواهی افزایش یابد دغدغههای مربوط به قیمت کمتر میشود. در بازار نفت ابتدا مذاکراتی انجام و بعد سفارش گذاری برای معاملات انجام میشود. در مقطع کنونی هم معاملهگران از فاصله قیمت جهانی و دلار استفاده میکنند.
نوسانات بازار جهانی بر روی نرخ برخی کالاها تاثیر گذار است اما در معاملات صندوق نوسانات محدود است. هدف اول از تشکیل پرتفوی صندوق سینرژی کسب بالاترین بازدهی است. بنابراین ترکیب انرژی میتواند بر مبنای وضعیت آب و هوا، قیمت جهانی و… باشد.
منبع: بورس پرس