بررسی نهایی عضویت ایران در اتحادیه اوراسیا
اکوایران: نشست سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا با محوریت بررسی عضویت ناظر ایران در این اتحادیه و همچنین تشکیل بازار مشترک انرژی امروز در سنپترزبورگ برگزار میشود.
به گزارش اکوایران؛ نیمه آذر سال جاری درخواست ایران برای عضویت ناظر ایران اتحادیه اقتصادی اوراسیا در نشست معاونان نخستوزیران این اتحادیه به تصویب رسید، تصمیمی که باید توسط سران این اتحادیه تایید شود.
یوری اوشاکوف دستیار رئیسجمهور روسیه در امور سیاست خارجی نیز پیش از این در خصوص پیوستن ایران به این اتحادیه به این نکته اشاره کرده بود که در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا، سران این اتحادیه اسنادی را در خصوص اعطای وضعیت کشور ناظر به ایران در این اتحادیه امضا می کنند.
به منظور شرکت در این نشست وزیر صنعت، معدن و تجارت نیمه شبگذشته وارد سنپترزبورگ شد. به گفته محمد اتابک، به دنبال حضور معاون اول رئیسجمهور در نشست قبلی مجمع اقتصادی اوراسیا (که در ارمنستان برگزار شد) و تلاشهای دولت قبل، در آن نشست، عضویت ناظر جمهوری اسلامی ایران در اتحادیه اوراسیا به تصویب رسید و سپس، سران کشورهای عضو این اتحادیه نیز این موضوع را تصویب کردند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا دیماه 1402 توافقنانمه تجارت آزاد امضا کردند، گفت: روزهای گذشته، مجلس شورای اسلامی نیز کلیات این توافقنامه را تصویب کرد که میتواند نقطه عطفی برای اجرایی شدن این قرارداد به نفع اقتصاد کشور قلمداد شود.
وی با بیان اینکه با تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا، بازار 240 میلیون نفری کشورهای عضو این اتحادیه بیش از پیش به روی ایران گشوده شده است، گفت: کشورهای عضو این اتحادیه، از نظر اقتصادی، کشورهای قوی محسوب میشوند و با اجرایی شدن قرارداد تجارت آزاد، از نظر صادرات، بازار و همکار اقتصادی برای ایران خواهند بود.
اتابک با اشاره به سفر اخیر وزیر تجارت و صنعت ازبکستان از اعضای اتحادیه اوراسیا به ایران گفت: در این سفر، درباره تعیین تعرفه 50 درصدی گمرکی برای برخی کالاها توافق کردیم و در مورد ارمنستان هم در حال تنظیم چنین فهرستی هستیم.
وی تاکید کرد: سیاست دولت چهاردهم بر این است که روابط اقتصادی، سیاسی با همسایگان را گسترش دهد و سفرهای مختلف رئیسجمهور به کشورهای همسایه و دیگر کشورها، جنبههای عملی خود را در بهبود اقتصاد کشور نشان میدهد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، به گفته اتابک یکی از مؤثرترین و شاید بزرگترین پیمانهایی که بین کشورهای همسایه ما منعقد شده است، پیمان اوراسیا است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بهبود شرایط اقتصاد داخلی و توسعه مناسبات اقتصادی و سیاسی با همسایگان در دستور کار دولت چهاردهم قرار دارد، گفت: رفتوآمدها و تقویت مناسبات تجاری با کشورهای همسایه و دیگر کشورها بیانگر آن است که برنامه دشمن برای محصور و منزوی کردن ایران شکست خورده است.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یک اتحادیه اقتصادی میاندولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند.
این اتحادیه حدود 10 سال قبل یعنی در 2014 تشکیل شد. این اتحادیه پیشتر دیماه سال 1402 با جمهوری اسلامی ایران قرارداد تجارت آزاد امضا کرد که اجرایی شدن آن نیازمند تصویب در مجالس کشورهای عضو این اتحادیه و مجلس شورای اسلامی است.
کلیات لایحه مرتبط با این قرارداد، دوم دیماه 1403 در مجلس شورای اسلامی تصویب شد. بنا بر بررسی صورت گرفته، مجالس پنج کشور طرف قرارداد. پیشتر این توافقنامه را تصویب کردهاند.
دو ماه پس از طی مراحل قانونی آخرین تصویب این توافقنامه در مجالس کشورهای طرف قرارداد، این قرارداد عملیاتی میشود و حدود 87 درصد صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بدون تعرفه گمرکی انجام خواهد شد و متقابلا نیز صادرات این کشورها به کشورمان از این مزیت برخوردار خواهد شد.
منبع: اکو ایران