بازیگران رشد طلای جهانی
دنیای اقتصاد :
پس از کاهش ارزش دلار در برابر سبدی از ارزهای مختلف، طی دو روز گذشته قیمت طلای جهانی رشد کرد. انتشار دادههای تورم ایالاتمتحده از این افزایش قیمت حمایت کرد. افت شاخص دلار بهطور عمده به دلیل کاهش انتظارات تورمی، کاهش بازده اوراق خزانهداری ۱۰ ساله آمریکا، اصلاح تکنیکال و انتظارات بازار از سیاستهای آینده فدرالرزرو رخ داد.
طلای جهانی که در پایان هفته گذشته به سقف یک ماه اخیر در قیمت 2697 دلار دست یافته بود، با آغاز معاملات این هفته در روز دوشنبه، شاهد عقبگرد به کانال 2660 بود. با این حال این فلز گرانبها طی دو روز گذشته توانست با رشد نزدیک به یک واحد درصدی روبهرو شود. قیمت هر اونس طلای جهانی در این روز به کانال 2680 دلار رسید که متاثر از کاهش شاخص دلار بود. این شاخص که ارزش دلار آمریکا را در برابر سبدی از ارزهای مهم از جمله یورو، پوند، ین و… بررسی میکند، طی سه روز اخیر کاهشی نزدیک به نیم واحد درصد را تجربه کرد. در این میان، تورم تولیدکننده در ایالاتمتحده، نسبت به ماه اخیر کاهش یافت و این تغییر بیشتر از پیشبینی اقتصاددانان بود. همچنین رشد تورم مصرفکننده در ایالاتمتحده، همچنان نرخهای زیر سه درصد را نشان میدهد که بازتابکننده تغییرات ملایمی در سطح عمومی قیمتها در این کشور است. این موضوع توانست انتظارات تورمی را کاهش دهد و به تضعیف دلار کمک کند. در همین راستا، بازدهی اوراق خزانهداری 10ساله آمریکا روز گذشته حدود 0.03 واحد درصد کاهش یافت که به تضعیف دلار کمک کرد.
افت شاخص دلار همچنین میتواند بخشی از یک اصلاح قیمت تکنیکال باشد. در چنین شرایطی، معاملهگران ممکن است برای تثبیت سود، فروشهای کوتاهمدت انجام دهند. در بحبوحه انتشار آمار نرخ تورم مصرفکننده در ایالاتمتحده، سرمایهگذاران در حال ارزیابی احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرالرزرو در نیمه دوم سال 2025 هستند. هرگونه چشمانداز کاهش نرخ بهره، دلار را تحت تاثیر قرار میدهد. با تضعیف دلار، قیمت فلزات گرانبها مانند طلا و نقره رشد میکند و موجب تغییر علاقه سرمایهگذاران به این داراییها، به عنوان محافظی در برابر تورم و کاهش ارزش دلار، میشود.
با این حال، فرانچسکو پسوله از بانک ING در یادداشتی نوشت: «اگر دادهها نشاندهنده بالا بودن تورم هسته ماه در دسامبر باشند، دلار ممکن است افزایش یابد. موسسه مالی ING اعلام کرد که رشد ناگهانی تورم میتواند انتظارات فدرالرزرو را تقویت کند تا رویکرد محتاطانهتری را برای کاهش نرخ بهره اتخاذ کند و همین مساله به نفع افزایش ارزش دلار تمام شود. او میگوید پیش از آنکه چشمانداز تعرفههای تجاری تحت ریاستجمهوری ترامپ در نظر گرفته شود، تورم بالا سرمایهگذاران را از فشار قیمتها عصبانی خواهد کرد.
در کنار تاثیرات اقتصاد آمریکا بر قیمت فلز زرد، چین نیز با خرید گسترده طلا، وابستگی خود به دلار آمریکا را کاهش داده و بر اهمیت این فلز به عنوان ابزاری برای حفظ حاکمیت اقتصادی تاکید کرده است. همچنین قیمت همسایه طلا در جدول تناوبی طی دو روز اخیر همسو با فلز زرد افزایش یافته است. نقره با افزایش تقاضای صنعتی، بهویژه در فناوریهای سبز و الکترونیک، نقش مهمی در بازار پیدا کرده است. با اینحال، تولید نقره به اوج خود رسیده و عرضه آن محدود شده است. احتمال ورود نقره به ذخایر بانکهای مرکزی، فرصت بزرگی برای رشد این فلز ایجاد میکند. قیمت هر اونس فلز نقره روز گذشته در محدوده 30 دلار و 10 سنت به نوسان ادامه داد.
از سوی دیگر، احتمال آتشبس در درگیریهای اسرائیل و حماس، میتواند باعث کاهش قیمت طلا و نقره شود. این در حالی است که قدرت دلار آمریکا و نرخ بازده اوراق قرضه همچنان قیمتها را تحت تاثیر قرار دادهاند. طبق بررسی تحلیلگران، روند کلی طلا صعودی است و همچنان بالاتر از میانگین متحرک 50 روزه معامله میشود. در حال حاضر مقاومت کلیدی برای طلای جهانی در سطح 2725 دلار و حمایت مهم در قیمت 2596 دلار پیشبینی شده است. همچنین تحلیلها نشان میدهند که شاخصهای تکنیکال مانند RSI و MACD برای طلا سیگنالهای صعودی را ارائه میدهند. با همه این تفاسیر، باید دید که رویکرد بانکهای مرکزی جهان و دولتها به ویژه دولت جدید ترامپ در خصوص سیاستهای مالی، پولی، تجاری و بینالمللی چگونه خواهد بود؟
منبع: دنیای اقتصاد