بازنگری در برنامه «غنیسازی آرد» با هدف کاهش کمخونی / احتمال اجرای برنامه جدید از ۱۴۰۵
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از بازنگری برنامه ملی «غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک» پس از گذشت ۲۰ سال از اجرای آن خبر داد و گفت: با توجه به آمار بالای شیوع کمخونی در کشور میتوان گفت برنامههایی که با هدف کاهش کمخونی در کشور اجرا میشوند، میبایست مورد بازنگری قرار گیرند.
دکتر احمد اسماعیلزاده در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه حدود 20 سال از زمان اجرای برنامه غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک در کشور میگذرد، اظهار کرد: برنامه غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک با هدف کاهش «کمخونی» از سال 84 آغاز شده و همچنان ادامه دارد. هنگامی که برنامه غنیسازی آرد در کشور آغاز شد، تصمیم بر این بود که فقط آرد مورد استفاده برای پخت نان «لواش» با استفاده از «پرمیکس پونان» که حاوی آهن و اسیدفولیک است در کارخانههای آرد با نظارت سازمان غذا و دارو غنیسازی شود. برنامه غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک در گذر زمان گسترش یافته، به عبارت دیگر، اغلب نانهای کشور با آرد غنیسازی شده با آهن و اسیدفولیک پخته میشوند.
بازنگری برنامه غنیسازی آرد در کشور پس از 20 سال
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره ارزیابیهای انجام شده در زمینه برنامه غنیسازی آرد نانواییها توضیح داد: با توجه به اینکه حدود 20 سال از زمان اجرای طرح غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک در کشور میگذرد، دفتر بهبود تغذیه به موضوع ارزشیابی این طرح ورود کرد. نتایج ارزیابیها بیانگر این است، اگرچه برنامه غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک به کاهش کمخونی منجر شده اما آمار شیوع کمخونی در کشور همچنان زیاد است. با توجه به آمار بالای شیوع کمخونی در کشور میتوان گفت برنامههایی که با هدف کاهش کمخونی در کشور اجرا میشوند، میبایست مورد بازنگری قرار گیرند.
تشکیل کمیتههای تخصصی برای بررسی برنامه غنیسازی آرد
وی با بیان اینکه بررسی برنامه غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک جزو اولویتهای دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در سال جاری به حساب میآید، گفت: حدود 20 سال از زمان برنامه غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک در کشور میگذرد و این برنامه میبایست مورد بازنگری قرار گیرد. 2 کمیته تخصصی برای بررسی برنامه غنیسازی آرد تشکیل شده که یک کمیته، مسئولیت بررسی موارد مربوط به «آهن» و دیگری نیز مسئولیت بررسی موارد مربوط به «اسید فولیک» را بر عهده دارد.
اسماعیلزاده درباره ترکیب کمیتههای تخصصی بررسی وضعیت غنیسازی آرد اظهار کرد: اعضای هیاتعلمی دانشگاههای علومپزشکی و خبرگان حوزههای تخصصی، اعضای کمیتههای تخصصی را تشکیل میدهند و هر کمیته 14 عضو دارد. این کمیتهها، شواهد موجود را مورد بررسی علمی قرار میدهند و جلساتی را با نانواییها برگزار میکنند. کمیتههای تخصصی بررسی برنامه غنیسازی آرد، تمام چالشها و یافتههای خود را بررسی کرده و در اختیار دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت قرار میدهند.
روند بازنگری برنامه غنیسازی آرد تا نیمه سال آتی
وی ادامه داد: پس از وصول گزارش کمیتههای تخصصی بررسی وضعیت غنیسازی آرد، دفتر بهبود تغذیه درباره چگونگی ادامه برنامه غنیسازی آرد تصمیم میگیرد. این احتمال وجود دارد که یک برنامه سودمند در نظر گرفته شود و طبق روال کنونی ادامه یابد. همچنین این احتمال وجود دارد که برنامه به بازنگری نیاز داشته باشد؛ به طور مثال، شاید میزان دوز آهن موجود در آرد را افزایش دهیم یا اسیدفولیک را حذف کنیم. پیشبینی میکنیم که برنامه بازنگری تا شش ماه نسخت سال آینده به پایان برسد.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه مباحث علمی متعددی در برنامه بازنگری مدنظر قرار گرفته، خاطرنشان کرد: انتظار داریم که بازنگری تا پایان شهریور ماه سال آینده به پایان برسد؛ هنگامی که برنامه بازنگری انجام شود، دفتر بهبود تغذیه به بررسی برنامه میپردازد که به پرسشهایی مانند «آیا برنامههای کمیته تخصصی از توان اجرایی در کشور برخوردار است؟» پاسخ دهد. به طور مثال، این احتمال وجود دارد که کمیته تخصصی درباره میزان دوز آهن نکاتی ارائه دهد اما این احتمال وجود دارد که وزارت بهداشت از توانایی تامین آن دوز برخوردار نباشد.
وی گفت: پیشبینی میکنیم اگر برنامه غنیسازی آرد و نان به بازنگری نیاز داشته باشد، برنامه جدید غنیسازی آرد و نان از ابتدای سال 1405 در کشور اجرا شود.
منبع: ایسنا