ایستادگی پاناما در برابر آمریکا؛ «جهان دوران سلطه یکجانبه را پشت سر گذاشته است»

ایستادگی پاناما در برابر آمریکا؛ «جهان دوران سلطه یکجانبه را پشت سر گذاشته است»
خلاصه اخبار

تهران- ایرنا- روزنامه «گلوبال تایمز» چین در یادداشتی به ایستادگی کشور پاناما در برابر اظهارنظرهای اخیر «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا مبنی بر باز پس‌گیری مدیریت کانال پاناما از این کشور پرداخت و با تحسین واکنش دولت پاناما تاکید کرد: جهان دوران سلطه یکجانبه را پشت سر گذاشته است و تلاش برای «بزرگ کردن دوباره آمریکا» (MAGA) از طریق شیوه‌های هژمونیک، دیگر قابل دوام و پایدار نیست.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا ، چنان که گلوبال تایمز (Global Times) آورده است: جهان در مرحله‌ای پیچیده و به هم پیوسته قرار دارد که در آن، کشورهای بزرگ و کوچک حاکمیت خود را ابراز می‌کنند و خواستار احترام هستند.

به نوشته این رسانه چینی، پاناما اگر چه کشور کوچکی است، از اهمیت راهبردی برخوردار است و همین موضوع به «خوسه رائول مولینو» رئیس‌جمهوری این کشور اجازه داده است تا با اظهارات اخیر رئیس‌جمهوری بعدی آمریکا «با شجاعت قابل توجهی» مقابله کند.

گلوبال تایمز اینطور استدلال می‌کند که «جهان دیگر یک رینگ بوکس نیست که در آن زور وحشیانه، برنده را تعیین کند».

در ادامه این گزارش آمده است: کانال پاناما برای این کشور آمریکای لاتین، علاوه بر شریان حیاتی تجارت جهانی، نماد حاکمیتی است که پاناما با تلاش بسیار به دست آورد. «از زمانی که این کانال تحت کنترل پاناما قرار گرفت، این کشور آن را به طور کارآمد و حرفه‌ای مدیریت کرده است که نشان‌دهنده توانایی آن در اداره امور خود بدون دخالت خارجی است».

گلوبال تایمز در انتقاد از رویکرد ترامپ تاکید می‌کند: سخنان ترامپ، دهه‌ها تاریخ و اجماع بین‌المللی که طبق آن، کنترل قانونی پاناما بر کانال به رسمیت شناخته شده است را نادیده می‌گیرد. چنین لفاظی‌های آمریکایی، به دوران گذشته‌ای اشاره دارد که در آن ایالات متحده می‌توانست اراده خود را به طور یکجانبه بر کشورهای کوچکتر تحمیل کند. در جهانی که از دوگانه‌های ساده قدرت و سلطه فراتر رفته است، اظهارات ترامپ همچنین یک یادآوری آشکار است از اینکه برخی از سیاستمداران آمریکایی چقدر عمیقاً در یک جهان‌بینی قدیمی و منسوخ شده قرار دارند.

نویسنده این رسانه چینی معتقد است که تلاش برای «بزرگ کردن دوباره آمریکا» (MAGA) از طریق شیوه‌های هژمونیک نه قابل دوام است و نه پایدار.

«جهان دوران سلطه یکجانبه را پشت سر گذاشته است. امروز حتی کشورهای کوچکی مانند پاناما می‌توانند حقوق خود را مطرح کنند و در صحنه جهانی خواهان احترام باشند. این به این دلیل نیست که آنها از قدرت نظامی یا اقتصادی قابل مقایسه با ایالات متحده برخوردار هستند، بلکه نظام بین‌المللی به گونه‌ای تکامل یافته است که به حاکمیت، همکاری و احترام متقابل ارزش می‌دهد».

رئیس‌جمهوری پاناما در واکنش به ادعاهای ترامپ اعلام کرد که هر متر مربع از کانال پاناما و مساحت مجاور آن متعلق به این کشور است و همچنان خواهد بود و گزارش‌ها درباره دخالت چین در فعالیت این کانال را تکذیب کرد.

کانال پاناما که اقیانوس‌های اطلس و آرام را به یکدیگر متصل می‌کند در سال 1914 آغاز به کار کرد. این کانال توسط آمریکا ایجاد شد و کنترل آن در 31 دسامبر 1999 به پاناما واگذار شد.

کانال پاناما بر اساس توافقنامه 1977 که توسط «جیمی کارتر» رئیس‌جمهوری دموکرات سابق آمریکا امضا شد و شامل بی طرفی کانال و دسترسی آن به تجارت جهانی بود، به این کشور آمریکای مرکزی سپرده شد. پاناما در سال 1999 کنترل کامل این گذرگاه تجاری را به دست گرفت.

منبع: ایرنا

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *