انرژی خورشیدی به تامین برق چاههای کشاورزی و افزایش بهرهوری کمک میکند
عضو کمیسیون کشاورزی گفت: استفاده از انرژی خورشیدی برای تامین برق چاههای کشاورزی میتواند به بهبود وضعیت کشاورزی و افزایش بهرهوری کمک کند.
کمبود برق و ناترازی در این صنعت که عمده آن از فرسوده بودن زیرساختها و کمبود منابع نشات میگیرد، موجب شده دولت به فکر واگذاری تولید برق به وزارتخانهها، سازمانها و صنایع بیفتد.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور و عباس علیآبادی، وزیر نیرو، در مصاحبههای مختلفی به مردم قول دادهاند که مشکل ناترازی برق و انرژی را سال آینده حل خواهند کرد. به نظر میآید دولت قصد دارد برق صنایع، منازل، ادارات، مدارس و حتی پمپهای کشاورزی را از طریق انرژی تجدیدپذیر تامین کند که در حال حاضر بیشتر پنلهای خورشیدی مد نظر هستند. البته هزینه نصب و راهاندازی پنلهای خورشیدی برای تولید هر مگاوات قابل توجه است و بدون تسهیلات ممکن نخواهد بود.
بخش کشاورزی هم از این شرایط مستثنی نیست و قطعیهای مکرر برق نارضایتی و مشکلات زیادی برای این قشر به وجود آورده است. قطعی برق حدود 10 ساعت در شبانهروز و در زمان پیک آبدهی به محصولات کشاورزی تاثیر زیادی روی کاهش تولید محصولات گذاشته است. بر همین اساس یکی از پیشنهادها در این حوزه استفاده از پنلهای خورشید برای استقلال بیشتر بخش کشاورزی به عنوان یک بخش استراتژیک است.
حدود 415 هزار حلقه چاه کشاورزی در کشور داریم
احد آزادیخواه، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، در گفتوگو با تجارتنیوز درباره سیاستهای فعلی برای استفاده از پنلهای خورشیدی در صنعت کشاورزی گفت: با توجه به آمار موجود، در حال حاضر حدود 415 هزار حلقه چاه کشاورزی در کشور داریم. انتظار کشاورزان این است که با مدیریت مشترک وزارتخانههای جهاد کشاورزی، نیرو و کشور، برق این چاهها عمدتاً از طریق پنلهای خورشیدی تامین شود.
میزان برق هر پمپ آب کشاورزی تقریباً 200 تا 400 کیلووات تخمین زده میشود/ کشاورزان باید حدود نیم هکتار یا یکسوم هکتار از زمینهای خود را به نصب پنلهای خورشیدی اختصاص دهند
این نماینده مجلس با اشاره به میزان برق مصرفی پمپهای آب کشاورزی توضیح داد: با توجه به نیاز برق هر چاه که تقریباً 200 تا 400 کیلووات تخمین زده میشود، اگر این عدد را در تعداد چاهها ضرب کنیم، حجم وسیعی از برق تولید خواهد شد.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی ادامه داد: برای تامین این برق، کشاورزان باید حدود نیم هکتار یا یکسوم هکتار از زمینهای خود را به نصب پنلهای خورشیدی اختصاص دهند.
کاربری زمینهای کشاورزی نباید تغییر کند/ پنلهای خورشیدی کمک میکند تا کشاورزان برق مورد نیاز خود را تامین کنند
آزادیخواه با تاکید بر عدم تغییر کاربری زمینهای کشاورزی گفت: ما انتظار نداریم زمینهای کشاورزی صرف تولید برق از طریق پنلهای خورشیدی شود. این کار به آنها کمک میکند برق مورد نیازشان را تامین و در عین حال از زمینهای درجه یک و دو برای کشاورزی استفاده کنند.
هزینه نصب سیستم خورشیدی برای یک حلقه چاه آب کشاورزی حدود 6 میلیارد است/ کشاورزان با استفاده از پنلهای خورشیدی قطعی برق و استرس کشت نخواهند داشت
او درباره هزینه لازم برای نصب و راهاندازی پنلهای خورشیدی در زمینهای کشاورزی توضیح داد: هزینه نصب یک سیستم خورشیدی برای هر حلقه چاه کشاورزی تقریباً 6 میلیارد تومان تخمین زده میشود. با توجه به اینکه ممکن است چندین نفر به صورت شراکتی مالک یک چاه باشند، این هزینه برای هر فرد بهمراتب کمتر خواهد بود. در عوض میتوانند برق خود را تامین کنند، قطعی برق نخواهند داشت و استرسی برای کشت محصولات خود ندارند.
اختصاص تسهیلات مالی کمک میکند تا کشاورزان برق مورد نیاز خود را تامین کنند
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی درباره احتمال اختصاص تسهیلات به کشاورزان برای راهاندازی مزرعه پنل خورشیدی توضیح داد: اگر تسهیلات مالی مناسبی برای کشاورزان فراهم شود، این طرح میتواند بهمراتب بهتر از وضعیت کنونی باشد که در آن برق قطع میشود و کشاورزان نمیتوانند آب مورد نیاز محصولات خود را تامین کنند.
توسعه کشت اراضی دیم باید جزو سیاستهای اصلی ما باشد/ در ایران تنها 30 درصد اراضی به صورت دیم کشت میشوند
آزادیخواه با تاکید بر اهمیت استفاده از کشت دیم در کشور هم گفت: توسعه کشت اراضی دیم نیز باید جزو سیاستهای اصلی ما باشد، زیرا بسیاری از کشورهای جهان بیش از 70 درصد اراضی خود را به صورت دیم کشت میکنند. متاسفانه این در ایران عکس است یعنی تنها 30 درصد اراضی به صورت دیم کشت میشوند.
او در پایان تاکید کرد: با همه این اوصاف استفاده از انرژی خورشیدی برای تامین برق چاههای کشاورزی میتواند به بهبود وضعیت کشاورزی و افزایش بهرهوری کمک کند.
منبع: تجارت نیوز