اساسنامه و امیدنامه صندوق سرمایه گذاری چیست؟

درست مثل بروشوری که بعضی از شرکتها و نهادها دارند تا توضیحات کاملی از کاری که انجام میدهند را در اختیار مخاطبان خود قرار دهند، صندوق های سرمایه گذاری هم توضیحاتی مفصلتر به همراه کلی قانون و تبصره و مهر تایید از سازمان بورس دارند که آن را به نام اساسنامه و امیدنامه صندوق سرمایه گذاری میشناسیم.
سازمان بورس و اوراق بهادار، تمام صندوق های سرمایه گذاری را موظف کرده اساسنامه و امیدنامه خود را در اختیار عموم قرار دهند تا مردم بتوانند قبل از سرمایهگذاری، از تمام ساز و کار صندوق مورد نظر اطلاع پیدا کنند. این موضوع یکی از مشخصههای شفافیت در عملکرد صندوقها محسوب میشود.
اساسنامه صندوق سرمایه گذاری
اساسنامه هر صندوق مجموعهای از مادههای قانونی است که برای عملکرد قانونی صندوقها تنظیم شده و به تایید سازمان بورس و اوراق بهادار (سبا) رسیده است.
به عنوان مثال در ماده سوم تمام اساسنامهها، هدف از تشکیل صندوق، جمع آوری وجوه از سرمایهگذاران، نحوه اختصاص آنها به خرید انواع اوراق بهادار (که برای کاهش ریسک سرمایهگذاری انجام میشود)، مقدار بهرهمندی سرمایهگذاران از صرفه جوییهای ناشی از مقیاس و تامین منافع برای آنها بیان شده است.
موضوع فعالیت صندوق هم در بند چهارم اساسنامه ذکر میشود، اینکه صندوق میخواهد سرمایه جمع شده از سرمایهگذاران را در چه مواردی سرمایهگذاری کند؛ مثلا در سپردههای بانکی، اوراق بهادار، بورس یا … . در اساسنامهها بعد از عنوان قوانین کلی صندوق که معمولا ثابت هستند، تبصرههای مربوط به هر کدام نیز ذکر میشود تا تمامی شرایط را دربرگیرد و مشکلی در انجام قوانین به وجود نیاید.
مواردی که در اساسنامه صندوق های سرمایه گذاری ذکر میشود
در اساسنامه مواردی که به تصویب و تایید سازمان بورس رسیده و صندوقها موظف به انجام آنها هستند، ذکر میشود. به عنوان مثال مهمترین مواردی که در اساسنامه ذکر میشوند عبارتند از:
- ارزش خالص دارایی، قیمت ابطال و قیمت صدور واحدهای سرمایه گذاری
- حداقل و حداکثر میزان مشارکت در صندوق
- حسابهای بانکی صندوق و نظارت بر دریافتها و پرداختها
- ترکیب داراییهای صندوق
- هزینههای صندوق
- مرجع رسیدگی به تخلفات و اختلافات
- مراحل پذیره نویسی و صدور واحد سرمایه گذاری
- مراحل ابطال واحد سرمایه گذاری
نمونه اساسنامه صندوق سرمایهگذاری
در زیر نمونهای از اساسنامه صندوق سرمایهگذاری را مشاهده میکنید و میتوانید اساسنامه صندوق سرمایه گذاری سهم آشنا را از لینک زیر دانلود نمایید:
اساسنامه صندوق سرمایهگذاری سهم آشنا
امیدنامه صندوق سرمایه گذاری
تفاوت اساسنامه و امیدنامه چیست؟ ممکن است تشابهات زیادی بین اساسنامه صندوق های سرمایه گذاری مختلف وجود داشته باشد و قوانین مشترکی داشته باشند، اما امیدنامه هر صندوق مخصوص به خودش است و در واقع مکمل اساسنامه است. در امیدنامه جزئیات ذکر میشود، مثلا اگر در اساسنامه ارکان صندوق عنوان و هر کدام تعریف شدهاند و تبصرههای مربوط به هر رکن نوشته شده باشد، در امیدنامه صندوق آن شخص حقیقی یا حقوقی که مسئولیت رکن را به عهده گرفته معرفی میشود. بنابراین معمولا حجم امیدنامه از اساسنامه کمتر است.
لازم است بدانید که مطالعه امیدنامه مهمتر از اساسنامه است و اطلاعاتی را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد تا بتوانند آگاهانهتر صندوق سرمایه گذاری مناسب خودشان را انتخاب کنند.
مواردی که در امیدنامه صندوق های سرمایه گذاری ذکر میشود
امیدنامه صندوق اولین چیزی است که یک سرمایهگذار باید قبل از سرمایهگذاری در صندوق بخواند، بنابراین مهمترین موارد اساسنامه هم به صورت خلاصه و چکیده در آن ذکر میشود. مهمترین مواردی که در امیدنامه ذکر میشوند به شرح زیر هستند:
- استراتژی صندوق برای سرمایهگذاری وجوه سرمایهگذاران. مثلا برخی از صندوقها، استراتژی سرمایهگذاری ارزشی را دنبال میکنند، برخی سهام رشدی خریداری میکنند و برخی دیگر از استراتژیهای پرریسکتری شامل خرید سهام استفاده میکنند.
- هزینههایی که توسط سرمایهگذاران پرداخت میشود. این موارد شامل کارمزد مدیریت، کارمزد فروش، کارمزد بازخرید برای سهامی که طی دورهای معین به فروش میروند و دیگر اطلاعات مرتبط هستند.
- مهمترین ریسکهایی که سرمایهگذاران طی سرمایهگذاری در صندوق با آن روبهرو خواهند شد. برای مثال در امیدنامه یک صندوق جهانی یا بینالمللی، ریسک ارز، امکان برقراری محدودیت سرمایه توسط شرکتها، خطر جنگ و دیگر ملاحظاتی که ارتباط کمتری با صندوقهای داخلی دارند، توضیح داده خواهد شد.
- اینکه صندوق سرمایهگذاری از اهرم استفاده میکند یا خیر.
- اسامی مدیرانی که خود در صندوق سرمایهگذاری کردهاند و میزان سرمایهگذاری هر کدام.
- میزان حقوق و دستمزد مدیران برای ارائه خدماتشان.
- افراد ناظر و صاحبان اصلی صندوق، شامل مؤسساتی که اوراق بهادار را به نمایندگی از سرمایهگذاران اصلی به نام خود نگهداری میکنند.
- اطلاعاتی در خصوص مدیران صندوقها تا سرمایهگذاران بتوانند تشخیص دهند آیا این مدیران تجربه، اعتبار و دانش کافی برای مدیریت وجوه آنها را دارند یا خیر.
- نرخ گردش پرتفوی که میتواند به شما اطلاعاتی در خصوص کارایی مالیاتی صندوق بدهد.
نمونه امیدنامه صندوق سرمایه گذاری
در زیر نمونهای از امیدنامه صندوق سرمایهگذاری را مشاهده میکنید همچنین میتوانید امیدنامه صندوق سرمایهگذاری سهم آشنا را از لینک زیر دانلود نمایید:
امیدنامه صندوق سرمایهگذاری سهم آشنا
چگونه به اساسنامه و امیدنامه صندوقهای سرمایهگذاری دسترسی داشته باشم؟
اساسنامه و امیدنامه هر صندوق به راحتی و به صورت آنلاین قابل دریافت است و کافی است کلمه امیدنامه یا اساسنامه را در کنار اسم صندوق مورد نظر جستجو کنیم تا به سایت صندوق و پیدیاف (pdf) تهیه شده برای هر کدام برسیم.
نتیجهگیری
در این مقاله با اساسنامه و امیدنامه صندوق سرمایهگذاری آشنا شدیم. گفتیم که اساسنامه و امیدنامه دستورالعمل صندوق های سرمایه گذاری هستند که صندوقها براساس آنها عمل میکنند و موظف هستند اساسنامه و امیدنامه خود را در اختیار عموم بگذارند. اگر از مطالب آموزشی ما راضی هستید، نظرات خود را با سایت سیگنال در میان بگذارید.
با سلام و تشکر از زحمات شما نسبت به اطلاعاتی که در اختیار گذاشتین .
با تشکر مجدد از شما و سایت خوبتون
سلام و درود. سپاس از همراهی شما.
مطالب سایت خوب و قابل فهم برای عموم است. ممنونم ازتون
سلام عالی بود
واقعا اطلاعات مفیدی را در اختیار گذاشته اید . متشکرم از زحماتتان
ممنون از اطلاعات صحیح که واقعا واسه ماها که تازه واردیم یه نکته بسیار مهمیه ….
خیلی هم عالی
با سلام و خسته نباشید
در اساسنامه، ماده ۱۳، تبصره ۳ اومده :
برای محاسبه تعداد واحدهای سرمایه گذاری نزد سرمایه گذاران در پایان هر روز ، تعداد واحدهای ابطال شده تا پایان آن روز از تعداد واحدهای تا پایان آن روز کسر میشود”
لطفا این تبصره رو برام توضیح بدید.
آیا ارزش ریالی واحدهای ابطال شده، به ارزش واحدهای سرمایه گذاران افزوده شده و در نتیجه قیمت ابطال افزایش پیدا میکنه؟
یا نه فقط داره جمع و تفریق میکنه که در پایان روز چند واحد سرمایه گذاری در صندوق وجود داره (و امکان صدور چند واحد دیگه هست)
سلام دوست عزیز.. این تبصره به معنای نحوه محاسبه تعداد واحد های سرمایه گذاری در صندوق است و ارتباطی به قیمت ابطال صندوق نداره. برای کسب اطلاعات بیشتر با روابط عمومی صندوق تماس بگیرید.
بسیار عالی ، روان، و پر محتوا پاینده باشید
سلام مطالب خیلی خوبی بود.تشکرازراهنمایی هایتان
ممنون اپلیکیشن بسیار پر سود شما
ممنون از اپلیکیشن پر سودی که راه اندازی کردید من که به شخصه واقعا استفاده کردم
مختصرومفیدتوضبح دادید،فکرکنم همه به جوابشون رسیدند
سلام
من در صندوق زرین پارسیان بیست میلیون ریختم یک میلیونو سیصدو خورد ه ای پس داد فرداش دوباره بیست میلیون ریختم ششصدو خورده ای پس داد شما مدونید چرا اینقدر فرق داشت؟
ممنون و سپاس فراوان
سلام چطوری در صندوق سرمایهگذاری ثبت نام کنیم
سلام دوست عزیز.. به این لینک مراجعه کنید.
این صندوق ها رو باید در زمان خاصی بخریم یا هر وقت دلمون خواست؟
سلام دوست عزیز… صندوق های با درآمد ثابت رو بهتر است که در ابتدای دوره بخرید ولی درباره صندوق های سهامی و مختلط به دلیل اینکه این صندوق تابع بازار بورس هستند، تفاوت چندانی نمیکنه.
ممنون و سپاسگزارم بابت اپلیکیشن ارزنده و پر محتوای سیگنال
هر چی از محاسن این اپ بگم واقعا بدون اغراق کم گفتم دستمریزاد به تیم حرفه یی اپ سیگنال 🙏🙏🙏🙏🌹🌹🌹🌹🌹💪💪💪💪💪🏹🏹🏹🏹🏹🔐🔐🔐🔐🔐💸💷💶💵💲💱💳💰💴💸
مطالب خیلی عالی و مثالهای خوبی برای تمامی مفاهیم زده میشه
ممنونم
با سلام
مطالب بسیار خوب و روان بیان شده متشکرم
با سلام.. خیلی مطالب بسیار مفید و عالی بود. انشالله خدا خیرتون بده
بی نهایت ازمدیران سیگال بابت ارائه اطلاعات جامع سپاسگزارم
سلام اول تشکر و قدردانی کنم از شما بابت اطلاعات مفیدی که به ما میدید خدا بهتون خیر بده
سوالی داشتم اینه که من واحد های یکی از صندوق های سهامی رو خریدم اول سود خوبی داشت اما در حال حاضر منفی میخوره و در حال ضررم سوالم اینه اگه همیجوری منفی بخوره (حتی پایین تر از سرمایه ام بشه )آیا امکانش هست کل سرمایه گذاریم از بین بره و برگشتی نداشته باشه ممنون میشم پاسخ تون رو به ایمیلم بفرستید
سلام دوست عزیز
امکان صفر شدن سرمایه وجود نداره چون صندوق ها دارایی به نام سهام دارند و ارزش سهام هیچ وقت به صفر نمیرسه. نوسان در بازار بورس و باالتبع در صندوق های سهامی امری طبیعی ست.
سايت آموزشى جامع و كاملى هست
جاى تقدير داره
سلام
عالی بود سپاس