بانک مرکزی از موضع خود عقبنشینی کرد | بورس به صف خرید نشست
بهمنماه سال گذشته بانک مرکزی دست به انتشار گواهی سپرده 30 درصدی زد تا بتواند از این طریق سیاست انقباض پولی را با سرعت بیشتری پیش ببرد و تورم را به میانگین بلندمدت آن کاهش دهد. این اقدام باعث شد تا نرخ بهره در سایر بازار، منجمله بازار اوراق نیز افزایش یابد.
مطابق نمودار فوق، در زمستان 1401 و بعد از افزایش نرخ سود سپردهها، نرخ بهره اوراق نیز متعاقب آن افزایش یافت و عدد 30 درصد را نیز پشت سر گذاشت، به مرور نرخ بهره در سال 1402 تعدیل شد و تا محدود 27 درصد نیز کاهش یافت.
عقبگرد از نرخ بهره 30 درصدی
بانک مرکزی به عنوان متولی کنترل تورم، در بهمن 1402 تصمیم گرفت نرخ بهره را مجددا افزایش دهد تا در کنار سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانکها، بتواند رشد افسارگسیخته قیمت کالاها و خدمات را کنترل نماید.
در همین راستا، بانک مرکزی گواهی سپرده 30 درصدی را منتشر کرد، بسیاری از سپردهگذاران فرصت را مغتنم شمرده و سپردههای خود را به گواهی با نرخ سود 30 درصدی تبدیل کردند. همچنین نرخهای بهره در بازار نیز تحت تاثیر این موضوع افزایش یافت.
در یکسال گذشته نرخ بهرهی بالا باعث شد تا هزینه تامین مالی بنگاهها افزایش یابد؛ از طرفی تسهیلات بانکی تحت تاثیر سیاست کنترل مقداری ترازنامه، به شدت کاهش یافته بود، این موضوع بنگاههای تولیدی را بیش از پیش در تنگنای نقدینگی قرار میداد. همچنین، افزایش نرخ بهره در سایر بازارها(همچون بازار تامین مالی جمعی) را نیز شدت بخشید.
بعد از قریب به یکسال، رئیس کل بانک مرکزی طی گفتوگویی در شب گذشته از احتمال ارائه گواهی سپرده با نرخ بهره 25 درصد سخن گفته است، به نظر میرسد بانک مرکزی از موضع سختگیرانه خود عقبنشینی کرده و تصمیم دارد با کاهش نرخ بهره، از شدت سیاست انقباض پولی بکاهد.
استقبال بورس از کاهش نرخ بهره
بورس تهران اگرچه روز گذشته نیز با تقاضای بالایی مواجه بود، اما انتشار خبر احتمال کاهش نرخ بهره، امروز تقاضا در بازار را دو چندان کرد و بسیاری از نمادها در صف خرید قرار گرفتند.
بر این اساس، در جریان معاملات امروز، شاهد ورود پول حقیقی به نمادهای بورسی بودیم و در نقطهی مقابل، صندوقهای درآمد ثابت و صندوقهای طلا با خروج پول همراه بودند.