تحلیل بنیادی ارز دیجیتال بیت کوین (31 اردیبهشت ماه 1399)

هاوینگ سوم بیتکوین در تاریخ یازدهم ماه می رقم خورد. پس از هاوینگ اول، قیمت بیتکوین حدود 78 برابر شد و پس از هاوینگ دوم نیز شاهد رشد 30 برابری قیمت بیتکوین بودیم. اگرچه عمر مارکت ارزهای دیجیتال چندان زیاد نیست و نمیتوان رویدادهای گذشته را با درصد احتمال بالایی در روند آتی موثر دانست، اما در هر صورت یکی از راههای تحلیلگران به سمت کشف آینده قیمت، گذشته بازار میباشد.

بررسیهای شرکت CryptoQuant نشان میدهد ماینرها در سه ماه گذشته تمایل چندانی به فروش بیتکوینهای خود نداشته اند. همچنین در هاوینگهای گذشته، ماینرها تا چند ماه پس از هاوینگ، فشار فروش چندانی به بازار وارد نکردهاند. اگرچه پس از هاوینگ معادلات تغییر کده است و فروشندگان اصلی بازار در حال حاضر صرافیهای ارز دیجیتال هستند.
بحران کرونا
موضوع مهم دیگر بحث بحران مالی ناشی از ویروس کروناست که کماکان گریبانگیر مردم و کشورهای مختلف دنیاست. تعداد مبتلایان ویروس کرونا در جهان به 5 میلیون نفر رسیده است و آمار جانباختگان این پاندمی از مرز 320 هزار تن گذشت. با توجه به اینکه بحران مالی قبل در سال 2008، موسوم به بحران مسکن، به خلق بیتکوین منجر شد، به نظر میرسد که بحران فعلی نیز تاثیر مثبتی در روند پذیرش ارزهای دیجیتال داشته باشد.
جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، درباره خسارات کرونا به آمریکا اعلام کرد: خسارت وارده به اقتصاد آمریکا به خاطر شیوع کرونا شدید بوده است و پیش از آنکه شاهد بهبود اوضاع باشیم ممکن است نرخ بیکاری حتی تا 25 درصد نیز افزایش یابد.
بیش از یک دهه است که فدرال رزرو هر بار که به مشکل بر میخورد اقدام به چاپ پول میکند؛ در نتیجه تراز مالی فدرال رزرو، که به طور عمده از اوراق قرضه و سایر داراییهایی که در طول سالیان و به مرور خریداری کرده، تشکیل شده است، از 6.72 تریلیون دلار عبور کرده و بدهی مالی امریکا به 25 تریلیون دلار رسیده است.
در شرایط فعلی وال استریت پیش بینی میکند که با توجه به تاکید فدرال رزرو بر پایبندی به تمام تعهدات خود برای تعدیل ضربه ناشی از کرونا، ترازنامه فدرال رزرو در سال جاری به ۱۰ تریلیون دلار برسد.
فدرال رزرو در ماه مارس اعلام کرد که با خرید صندوقهای قابل معامله در بورس (ETFs) از بازار حمایت خواهد کرد. تراویس کلینگ (Travis Kling)، مدیر عامل صندوق پوشش ریسک Ikigai، این موضوع را عاملی برای ضعیف شدن دلار و قدرت گرفتن ارزهای دیجیتال دانست.
اما سایر کشورهای دنیا نیز از گزند بحران کرونا بی نصیب نماندهاند. اتحادیه اروپا در مورد نحوه کمک به کشورهای آسیب دیده از ویروس کرونا به چالش برخورده است. برخی از کشورها مانند سوئد، هلند و بلژیک معتقدند بستههای حمایتی به کشورهای کرونا زده میبایست به صورت وام باشد و توسط خود این کشورها پرداخت شود اما فرانسه و آلمان تمایل دارند که تمام کشورهای اروپایی در بازپرداخت این بدهی سهیم باشند.
در پی شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مشاغل در برتانیا، افرادی که برای استفاده از مزیتهای بیکاری ثبت نام کردهاند با افزایش 856 هزار نفری همراه بوده است. این افزایش نسبت به ماه گذشته 69 درصد بوده است. نرخ بهره بانکی بریتانیا نیز در کف تاریخی خود یعنی 0.1 درصد است و این کشور در حال فرو رفتن در عمیق ترین رکود اقتصادی خود در سه قرن اخیر است. برخی از کارشناسان معتقدند برتانیا نیز مجبور به اجرا کردن نرخ بهره منفی خواهد شد. همچنین اقتصاددانان انتظار دارند که در اقدام بعدی بانک مرکزی انگلیس شاهد افزایش حجم برنامه تسهیل کمی و خرید اوراق قرضه باشند؛ برنامهای که رقم فعلی آن ۶۴۵ میلیارد پوند (۷۸۱ میلیارد دلار) بوده و بخش اعظم آن صرف خرید اوراق قرضه دولتی بریتانیا میشود.
به گفته آنتونی پامپلیانو (Anthony Pompliano)، مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری مورگان کریک (Morgan Creek)، تورم و بحران فیات باعث هدایت مردم به سمت بازار ارزهای دیجیتال شده است.
ایدو ساده من (Ido Sadeh Man)، بنیانگذار ساگا (Saga) معتقد است راه نجات و برون رفت از ابرتورم پیش روی جهان استفاده از سبدی از ارزهای مختلف است؛ پیشنهاد وی استفاده از فیات کشورهایی است که قدرت اقتصادی بالایی دارند و بیت کوین. به گفته ساده من، استفاده از CBDC ها برای فرار از تورم کمکی به دنیا نخواهد کرد.
به گزارش stack funds نرخ بهره بانکی باعث استقبال مردم و سازمانهای مالی از بیتکوین خواهد شد. در این گزارش آمده است که نرخ بهره منفی تمایل مردم به سرمایهگذاری را کاهش خواهد داد و کار را برای شرکتهای سرمایهگذاری دشوار میسازد.
پذیرش ارزهای دیجیتال در سیستم بانکی جهانی
بانک آلمانی WEG به کمک شرکت فناوریهای مالی Anquan Capital در حال بررسی کاربردهای بلاکچین در بستر بانکداری و حوزه مالی است.
بانک آلمانی بیتوالا (Bitwala) که بیش از 80 هزار مشتری در 32 کشور اروپایی دارد، از این پس خدمات رمزارزی ارائه میکند. این بانک به تازگی با پلتفرم وام دهی Celcius Network قرارداد همکاری امضا کرده است. کاربران میتوانند از طریق این بانک ارزهای دیجیتال را خرید و فروش یا نگهداری کنند و یا حتی با نرخ بهره 4.3 درصدی سرمایه گذاری کنند.
جی پی مورگان چیس، بزرگترین بانک امریکا بر پایه دارایی، در حال امضای قوانین جدیدی درباره بیتکوین است. این بانک در حال حاضر به صرافیهای کوین بیس و جمینای برای ارزهای دیجیتال خدمات بانکی ارائه میدهد. مشتریان امریکایی این دو صرافی امکان انتقال و برداشت دادههای پایاپای را خواهند داشت.
به نظر میرسد دوره مخالفت بانکها با ارزهای دیجیتال در حال اتمام است و این موضوع میتواند راه را برای ورود مشتریان سازمانی به بازار ارزهای دیجیتال هموار سازد؛ موضوعی که در صورت وقوع، رشد شدید ارزش مارکت را به دنبال خواهد داشت.
پذیرش در بین جوامع
چانگ پنگ ژائو بنیانگذار صرافی بایننس، معتقد است قاره افریقا محیطی بکر و جذاب برای سرمایهگذاری در زمینه جذب مشتری ارزهای دیجیتال است. پیش از این جک دورسی مدیرعامل توییتر از تمایل خود برای جذب کاربران افریقا به بازار ارزهای دیجیتال گفته بود.
طبق اعلامیه صرافی بایننس تعداد افرادی که در حال ثبت نام جدید هستند به شدت رو به افزایش است. روند مشابه در زمان حرکت صعودی بیت کوین در سالهای 2017 و 2018 مشاهده شده بود.
پس از هاوینگ، حدود دویست میلیون دلار ارز دیجیتال از صرافیها به سمت کیف پولهای ارز دیجیتال منتقل شد؛ به نظر میرسد بسیاری از سرمایهگذاران این حوزه از ادامه روند تا حدی مطمئن هستند و دیدشان نسبت به قیمت در میان مدت یا بلند مدت صعودی است.
آمارهای سایت گلس نود نشان میدهد که تعداد آدرسهایی که کمتر از یک بیتکوین نگهداری میکنند از هاوینگ دوم در سال 2016، تا به امروز حدود 100 درصد افزایش داشته است!
بر اساس مطالعات سایت کوین تلگراف، میزان تقاضا برای بیتکوین پس از هاوینگ افزایش یافته است. استدلال کوین تلگراف بر پایه دیتای ذیل میباشد:
- استفاده از دستگاههای ATM بیتکوین از سال 2019، 90 درصد افزایش یافته است.
- از ماه فوریه سال جاری، استفاده از دستگاههای ATM رشد 40 درصدی داشته است.
- حجم مبادلات روزانه بیتکوین 10 میلیارد دلار است، حال آنکه مبادلات روزانه اتریوم و لایت کوین کمتر از 500 میلیون دلار میباشد.
- قیمت بیتکوین در طول یک ماه گذشته بیش از 10 درصد افزایش داشته است اما آلتکوینهایی نظیر ریپل و مونرو رشدی نداشتهاند.
- از ابتدای ماه جاری میلادی، معاملات آتی بیتکوین در CME بیش از 1000 درصد رشد داشته است.
- سیستم وام دهی همتا به همتا در ماه های اخیر رشد داشته است.
- حضور بانوان در مشاغل کریپتویی نیز افزایش یافته است.
عواملی که میتوانند ریزش قیمت بیت کوین را به دنبال داشته باشند
کارمزد تراکنشهای بی کوین
کارمزد تراکنشهای بیت کوین از تاریخ اا آوریل تا 14 مارس، با 1250 درصد افزایش از 0.38 دلار به 5.6 دلار رسید. در ادامه این هزینه مقداری کاهش یافته است و به 3.44 دلار رسید. افزایش هزینه تراکنشها میتواند بر فراگیر شدن بیتکوین در بین جوامع جهانی تاثیر منفی داشته باشد.
طرح پانزی WOTOKEN
پس از طرح پانزی پلاس توکن که در سال گذشته باعث ریزش قیمت بیتکوین از محدوده 14000 دلار شد، این روزها نام طرح پانزی دیگری به نام WOTOKEN به گوش میرسد؛ هدف بار دیگر شرق آسیا بوده است. این طرح در بین سالهای 2018 و 2019 حدود یک میلیارد دلار از مردم دزدیده است.
سران این طرح نیز توسط پلیس چین دستگیر شدهاند اما در مورد اینکه چه بر سر بیتکوینهای سرقتی آمده، اطلاعاتی در دسترس نیست؛ شاید در کنار طرح پلاس توکن از عوامل ریزش قیمت در نیمه دوم سال 2019 بوده است و یا اینکه میتواند فشار فروشی در آینده در بازار کریپتو ایجاد کند.
همبستگی بازار ارزهای رمزپایه با بازار جهانی
دوگ رمزی(Doug Ramsey)؛ مدیر ارشد سرمایهگذاری در گروه لئوتولد(Leuthold Group) اخیرا پیشبینی کرده است که احتمالا شاخص سهام اساندپی ۵۰۰ با اصلاح ۳۲ درصدی مواجه خواهد شد. وی فضای مبهم و مه آلود سرمایهگذاری پس از ویروس کرونا و رشد شدید نرخ بیکاری را عواملی میداند که ریزش بازار سهام را به دنبال خواهد داشت.
با توجه به همبستگی بالای بازار ارزهای دیجیتال و S&P500، در صورت وقوع این پیش بینی، به نظر میرسد بار دیگر میبایست شاهد ریزش قیمت در بازار ارزهای دیجیتال باشیم.
وضعیت روانی بازار ارزهای دیجیتال
مطالعات اخیر سایت Skew نشان میدهد که پس از هاوینگ، سرمایهگذاران ترس کمتری در خرید ارزهای دیجیتال دارند. شاخص ترس و طمع نشان دهنده از بین رفتن ترس ریزش بازار در ماه مارس است و در حال حاضر بازار در وضعیت خنثی قرار دارد.