تحلیل بنیادی ارز دیجیتال بیت کوین (28 فروردین ماه 1399)

یازدهم مارس، با عبور مبتلایان بیماری کرونا از مرز 128 هزار نفر، سازمان بهداشت جهانی (WHO)، ویروس کرونا را همهگیر جهانی (پاندمی) اعلام کرد. از این تاریخ، هر روز به تعداد مبتلایان و قربانیان ناشی از این ویروس افزوده میشود. در حال حاضر تعداد مبتلایان به کووید-19 در جهان از مرز 2 میلیون نفر گذشته است و حدود 135 هزار نفر جان خود را بر اثر این بیماری از دست دادهاند. تبعات اقتصادی این بیماری روز به روز افزایش مییابد و تحلیلگران تمرکز بیشتری بر تاثیر آن بر اقتصاد جهانی دارند.
پیش بینی صندوق بین المللی پول از اقتصاد جهان در سال 2020 میلادی
صندوق بین المللی پول (IMF) در گزارشی که برای “چشم انداز اقتصادی 2020” در روز چهارشنبه 14 آوریل منتشر کرد، پیش بینی کرده که رشد اقتصادی جهان در سال جاری میلادی 3 درصد کاهش مییابد. نکته قابل توجه اینجاست که رشد اقتصادی پیش بینی شده نسبت به قبل از همه گیر شناخته شدن کرونا 6.3 درصد کاهش یافته است.
به گفته این نهاد، رکود ناشی از بحران کووید-19 از زمان رکود بزرگ در دهه 1930 بی سابقه است و این بیماری همه گیر، دنیا را دچار بحرانی بی شباهت به هر بحران دیگر کرده است.
طبق نظر گیتا گوپینات، اقتصاددان ارشد صندوق بینالمللی پول، در بهترین سناریو، جهان در دو سال پیش رو، ۹ هزار میلیارد دلار به دلیل کاهش تولید از دست خواهد داد. صندوق بینالمللی پول در گزارش خود گفته است:
به احتمال زیاد امسال اقتصاد جهان شاهد بدترین رکود خود از زمان رکود بزرگ خواهد بود؛ بدتر از آنچه در زمان بحران اقتصادی یک دهه گذشته رخ داد.
رکود بزرگ (Great Depression) بدترین بحران اقتصادی پس از انقلاب صنعتی و قبل از جنگ جهانی دوم بود که با سقوط بازار سهام در اکتبر سال 1929 آغاز شد. این اتفاق با ایجاد وحشت در وال استریت، منجر به خروج میلیونها سرمایهگذار از بازار شد.
سقوط بازار سهام در روز پنجشنبه سیاه به تاریخ 24 اکتبر سال 1929 رخ داد. در آن روز 12.9 میلیون سهم معامله شد.
موج دوم وحشت در بازار که فروش 16 میلیون سهم را به دنبال داشت، تنها پنج روز بعد در 29 اکتبر 1929 موسوم به سه شنبه سیاه رخ داد. در آن روز بسیاری از سرمایهگذاران که سرمایه خود را از طریق وام فراهم کرده و وارد بازار شده بودند، به ورطه ورشکستگی کشیده شدند.
از آنجا که سقوط بازار سهام، موجب از میان رفتن اعتماد مصرفکنندگان شد، رکود مصرف و کاهش سرمایهگذاری، کارخانهها و سایر کسبوکارها را ناچار به کاهش تولید و اخراج کارگران کرد.
تاثیر ویروس کرونا بر ارزهای دیجیتال با پشتوانه ثابت
بحران ویروس کرونا باعث شد تا بسیاری از سرمایهگذاران در بازارهای مختلف دنیا دارایی خود را نقد کنند. شاخص دلار در زمان اوج ترس و فشار فروش ناشی از آگاهی جهانی از عواقب ویروس کرونا، از 94 به 103 افزایش یافت. در بازار ارزهای دیجیتال نیز شاهد حجم سنگین مبادلات استیبلکوینهایی مانند USDC و USDT بودیم.
در ادامه اما کاهش نرخ بهره بانکی در کشورهای مختلف دنیا، باعث خواهد شد ارز فیات در این کشورها ارزش خود را از دست بدهد؛ در نتیجه انتظار میرود سرمایهگذارانی که سرمایه خود را بر روی استیبلکوینهای با پشتوانه فیات هزینه کردهاند، در آینده با ضرر مواجه شوند.
ارزهای دیجیتال جایگزین پول نقد
شیوع ویروس کرونا در جهان باعث ترس و وحشت مردم از پول نقد شده است. دولت چین در مبارزه با ویروس کرونا در برخی از شهرها اقدام به جمع آوری پولهای نقد موجود در سطح جامعه کرد. در بریتانیا اقبال عمومی در استفاده از پول نقد و دستگاه ATM، حدود 50 درصد کاهش یافته است. به نظر میرسد بسیاری از مردم در بحران ویروس کرونا و ترس از پول کاغذی، به دنبال راههای جایگزین برای مبادلات خود هستند. به طوری که تعداد تراکنشها در طول یک ماه اخیر 150 درصد و آدرسهای فعال نیز 300 درصد افزایش داشتهاند.
در صورتی که بازار کریپتو بتواند تواناییهای خود را به کاربران نشان دهد، میتوان انتظار استقبال بیشتر از این بازار را در آیندهای نه چندان دور داشت. در همین راستا سیستم پرداختی رمزارزی ویرکس (Wirex) اعلام کرده که تعداد کاربرانش از مرز 3 میلیون گذشته است. پاول متویو، مدیر عامل این شرکت، بحران ویروس کرونا را عامل مهمی در استقبال کاربران از سیستمهای پرداختی مشابه ویرکس عنوان کرده است.
همبستگی ارزهای دیجیتال با بازار جهانی
بر اساس آمارهای تحلیلی سایت کوین متریکس، در ریزش اخیر صورت گرفته قیمت در بازار، همبستگی بین بیتکوین و S&P500 به بیشترین میزان خود در تاریخ رسیده است. این موضوع نشان میدهد که در صورت ریزش بازار سهام، ارزهای دیجیتال نیز با افت شدید قیمت مواجه خواهند شد.
از طرف دیگر، کوین متریکس پیشبینی میکند همبستگی موجود، طولانی مدت نخواهد بود و در آیندهای نزدیک بازار ارزهای دیجیتال مستقل از بازار جهانی عمل خواهد کرد. فراموش نکنیم که در زمان 6 ماهه اول بحران مالی سال 2008، قیمت طلا 30 درصد کاهش داشت و در ادامه 150 درصد افزایش یافت.
مطالعات گروه تحقیقاتی بایننس نیز نتایج مشابهی را نشان میدهد:
بیت کوین و بازار سهام امریکا در سه ماهه اول سال 2020 ضریب همبستگی 0.57 ای داشته است. اما خبر خوش برای سرمایهگذاران اینکه همبستگی موجود ادامه دار نخواهد بود و در میان مدت و بلند مدت، بازار ارزهای دجیتال رویکردی متفاوت را تجربه خواهد کرد.
نظر تحلیلگران در مورد آینده ارزهای دیجیتال در ادامه ویروس کرونا
تحلیلگران نظرهای متفاوتی در این رابطه دارند. پیتر شف که پیش از سال 2008، بحران مالی جهانی را پیشبینی کرده بود، اکنون اعتقاد دارد بحران پیش رو باعث بی ارزش شدن ارزهای دیجیتال خواهد شد.
ری دالیو، موسس شرکت بریجواتر و یکی از ثروتمندترین افراد جهان، در مصاحبهای با TED، نگهداری پول نقد را پر ریسک اعلام کرد. یکی از گزینههای جایگزین مورد نظر وی طلا بود؛ بیتکوین جایگاهی در نظر دالیو ندارد.
برادران وینکلواس، مالکان صرافی جمینای، پیشبینی میکنند بازار ارزهای دیجیتال در آیندهای نزدیک از بازار طلا پیشی خواهد گرفت.
تیم دریپر میگوید چاپ بی رویه پول توسط بانکهای مرکزی دنیا در ادامه بحران کووید 19 باعث خواهد شد عده زیادی از مردم به سمت ارزهای دیجیتال و بیت کوین سوق داده شوند. وی همچنین معتقد است مرزهای جغرافیایی-سیاسی در آینده مفهوم فعلی خود را از دست خواهند داد و این امر موجب پذیرش بیتکوین میشود که نسبت به تورم مقاوم است.
موسسه تحقیقاتی دویچه بانک آلمان هم عقیده دارد همه گیر شدن ویروس کرونا در جهان و ادامه گسترش آن میتواند جایگزینی پول دیجیتال و پولهای سنتی را تسریع ببخشد.
نهنگ ها نسبت به آینده بازار کریپتو چه دیدی دارند؟
بر اساس آمار سایت گلس نود، تعداد افرادی که بیش از هزار بیت کوین نگهداری میکنند، در حال افزایش است. همچنین بررسیها نشان میدهد که روند جمع آوری بیتکوین در تاریخ های 12 و 13 مارس که قیمت بیت کوین تا 3800 دلار ریزش داشت نیز ادامه داشته است. این موضوع بدین معناست که نهنگهای بازار ارزهای دیجیتال انتظار رشد قیمت بیتکوین در آینده را دارند.
وضعیت روانی بازار ارزهای دیجیتال
شاخص ترس و طمع کماکان نشان میدهد که بازار ارزهای دیجیتال دچار ترس شدید روانی است.
تحلیل شما خیلی جالب و خواندنی بود
تحلیل کارشناس سیگنال درباره قیمت بیت کوین چیه؟! آیا با توجه به پدیده هالوینگ؛ باید امیدوار باشیم که قیمت بالا بره؟!! آیا قیمت نفت میتونه روی بیت کوین تاثیر بذاره؟!!
پدیده هاوینگ کاهش عرضه رو در بازار ارزهای دیجیتال به دنبال خواهد داشت. و جستجوی هاوینگ بیت کوین در گوگل رکورد تاریخی زده و نسبت به گذشته به مراتب بیشتر در موردش جستجو میشود. این موضوع نشان دهنده این است که فعالین بازار مترصد فرصتی برای خرید هستند تا بار دیگر رشد انفجاری قیمت بیتکوین را شاهد باشند. نظریه سهام به جریان PlanB هم حکایت از پرواز قیمتها دارد.
اما در ماههای اخیر ما هاوینگ بیت کوین اس و ی و هاوینگ بیت کوین کش را تجربه کرده ایم. هاوینگ لایت کوین نیز سال گذشته رقم خورد. نمودار قیمت هر یک از موارد فوق را که مشاهده کنید، خواهید دید که قیمت رشد نداشته است و کاهش عرضه تاثیر چندانی بر قیمت نداشته.
این به چه معناست؟ یعنی تنها کاهش تولید نیست که بر بازار ارزهای دیجیتال اثرگذار خواهد بود. و عوامل اقتصادی جهانی تاثیر بسیار بیشتری خواهند داشت. در برخی موارد این عوامل شامل قوانینی جهانی برای همه گیر شدن یا ممنوعیت ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف میتواند باشد، مشابه سخنرانی چند ماه قبل شی جین پینگ رئیس جمهور چین که با حمایت از فناوری بلاکچین باعث رشد 40 درصدی قیمتها تنها در یک روز شد.
در ماههای اخیر شاهد همبستگی قیمت ارزهای دیجیتال با بازار جهانی بوده ایم. مردم در زمان ترس شدید در بازار ابتدا اقدام به فروش می کنند و بعد در مورد علتش سوال می کنند. و با ریزش بازار جهانی ترسی شدید بر همه بازارها حکمفرما شد. به گفته صندوق بین المللی پول بحران مالی فعلی بی شباهت به هر بحران دیگری در تاریخ است.
در نهایت میتوان گفت هاوینگ به تنهایی قطعا تاثیر بسیار مثبتی بر بازار دارد. اما تاثیر شرایط بحرانی جهانی در روزهای کنونی به مراتب بیشتر است. و وضعیت بازار جهانی تعیین کننده قیمت ارزهای دیجیتال در کوتاه مدت خواهد بود.