بازگشت همتی این بار در قامت وزیر اقتصاد/ خاطرات تلخ گذشته جبران میشوند؟
عبدالناصر همتی، وزیر پیشنهادی اقتصاد دولت چهاردهم شد. بازارها در زمان مسئولیت گذشتهی همتی چگونه بود؟
سایه و روشن همتی برای بورس
همتی، سیاستمدار اصلاحطلب و اقتصاددان ایرانی است که هجدهمین رئیس بانک مرکزی ایران بود و به عنوان استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران نیز فعالیت میکند. همتی، دارای مدرک دکترای اقتصاد از دانشگاه تهران است. همتی در مرداد 97 به جای ولیالله سیف، رئیس بانک مرکزی شد و تا خردادماه 1400، سکان هدایت بانک مرکزی را برعهده داشت. همچنین نامزدشدن در انتخابات ریاست جمهوری سال 1400، رئیس کل بیمه مرکزی ایران و سفیر ایران در چین نیز از دیگر فعالیتهای عبدالناصر همتی است.
همتی در بانک مرکزی
دوران حضور همتی در بانک مرکزی مقارن با اتفاقات مختلفی در سپهر اقتصادی کشور بود.
از دوران پرالتهاب بازار ارز در تابستان 97 گرفته تا کاهش قابلتوجه درآمدهای ارزی، از ریزش بورس در سال 99 گرفته تا جهش ارزی حادثشده در سال 99، افزون بر این شیوع کرونا نیز در دوران سکانداری او بر بانک مرکزی حادث شد و مساله تامین ارز برای واردات واکسن در آن مقطع نیز یکی از مباحث بحث برانگیز روزهای پایانی حضور او در بانک مرکزی بود.
تغییرات نرخ بهره و ضربه به بورس
تغییرات نرخ بهره بینبانکی در نیمه نخست سال 99، یکی از مباحثی است که سبب شده تا آتش انتقادات فعالان بورسی به سمت و سوی عبدالناصر همتی روانه شود. با شیوع کرونا در اواخر سال 98 و اوایل سال 99 در اقتصاد ایران کسب و کارها در شرایط رکودی قرار گرفتند و منابع مازاد بسیاری در شبکه بانکی پدیدار شد و به همین دلیل نرخ بهره بین بانکی تا حوالی 8 درصد نیز کاهش پیدا کرد و در مقطع کوتاهی، نرخ بهره بین بانکی با رشد 150 درصدی تا حوالی 20 درصد نیز افزایش پیدا کرد.
بسیاری از کارشناسان در آن مقطع اذعان داشتند که این موضوع، ریزش قیمت سهام را در پی خواهد داشت و همین موضوع نیز به وقوع پیوست و افزایش قابلتوجه نرخ بهره بینبانکی در آن مقطع یکی از دلایل ریزش فجیع بورس بود.
دلار و بورس در دوران همتی
البته در دوران حضور همتی در بانک مرکزی، شاخص کل با رشد بیش از 900 درصدی همراه شد، اما انتقاد بورسیها در این زمینه نسبت به همتی در خصوص سلسله اقداماتی است که میتوانست با ابزارهای مختلف پولی انجام شود و بورس را از حبابیشدن و سقوط وحشتناک در سال 99 نجات دهد.
در دوران همتی نرخ ارز در بازار آزاد از پلههای پایانی کانال 8 هزار تومان تا کانال 24 هزار تومان افزایش پیدا کرد که البته بخش زیادی از این موضوع را میتوان به کاهش قابلتوجه درآمدهای نفتی کشور به دلیل اعمال تحریم گسترده توسط غرب بعد از خروج ترامپ از برجام نسبت داد.
همتی در دولت چهاردهم
بعد از ریاست بانک مرکزی، اکنون همتی برای وزارت اقتصاد به مجلس معرفی شده است و میتوان گفت که در میان گزینههای موجود، یکی از بهترین انتخابها برای وزارت اقتصاد است. علیرغم نقاط سیاه و تاریک در کارنامه رئیس کل سابق بانک مرکزی و انتقادات بورسیها از وی، با توجه به تجربهای که در این زمینه حاصل شده، میتوان امیدوار بود که همتی اشتباهات گذشته را در قبال بازار سهام تکرار نکند و با همسویی با بانک مرکزی و دیگر نهادها، بتواند رونق را به تولید و بازار سهام بازگرداند.
همتی! همتی! حمایتت می کنیم
تا دیروز که میگفتید پزشکیان بشه بورس میکشه بالا
حالا دارید برا ریزش آماده میشید؟!
لعنت به