سراب حمایت دولت از بورس/ نتیجه تزریق پول صندوق توسعه چه بود؟
عدم تاثیرپذیری بورس از حمایت صندوق توسعه ملی
بعد از ریزش بورس تهران در سال 99، به کرات مشاهده شد که اخباری در خصوص حمایت صندوق توسعه ملی از بازار سهام در رسانههای مختلف مخابره شد. عملا هیچگاه این حمایتها نتوانست اثر شگرفی بر روند معاملات بورس تهران بگذارد و بورس به ریزش خود در آن مقطع ادامه داد. با ریزش بازار سهام در روزهای اخیر مجددا اخباری در این خصوص منتشر شده است.
اخیرا اعلام شد که تا روز سهشنبه 13 مرداد، مبلغ 600 میلیارد تومان به بازار سهام تزریق خواهد شد که عملا هیچ گونه تاثیری بر روند معاملات نداشت و بازار در نتیجه ترس از ریسک سیستماتیکی که در نتیجه ترور اسماعیل هنیه در تهران ایجاد شده بود، با افت قیمتها همراه شد.
دیدگاهها در خصوص تزریق پول به بازار
دیدگاههای مختلفی در خصوص حمایت صندوق توسعه ملی و تزریق پول از سوی نهادهای مختلف به بازار سهام وجود دارد. برخی ادعا میکنند که اگر سیاستگذار در راستای برداشتن موانع و کمرنگ کردن ریسکهای بازار قدم بردارد، اصلا نیازی به تزریق پول به جریان معاملات نخواهد بود. در واقع این گروه ادعا میکنند که سیاستگذار یا سایر نهادها با اقدامات گوناگون خود، ریسکهای گوناگونی را پیرامون معاملات بازار خلق میکنند و این ریسکها بازار را در شرایط بغرنج قرار میدهد و منجر به افت قیمتها میشود.
سپس به مثابه نوشداروی بعد از مرگ سهراب، سیاستگذار دست به کار میشود و نقش حامی و پشتیبان بازار را ایفا میکند. حال این که اگر قرار به حمایت از بازار سهام باشد، سیاستگذار میتواند به طرق مختلف و از کانالهایی دیگر بر معاملات سهام تاثیر مثبتی بگذارد. در واقع این گروه مدعی هستند که تا زمانی که مشکلات بنیادی و ساختاری بازار سهام حل و فصل نشود، هر چقدر هم نقدینگی به سهام موجود در بازار تزریق شود، کارگشا و راهگشا نخواهد بود. اما در سمت مقابل نیز افرادی قرار دارند که ادعا میکنند که سیاستگذار در شرایط مقتضی و زمانهایی که بازار در شرایط بحرانی و اضطراری قرار دارد، باید با اعمالی نظیر تزریق پول و حمایت از قیمت سهام، شاخصها و قیمتها را در محدودههای فعلی حفظ کرد و از افت بیشتر قیمت سهام جلوگیری کرد.