بورس دلاری در گذر زمان

بورس دلاری در گذر زمان

به گزارش سیگنال به نقل از اقتصاد آنلاین،

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از دنیای اقتصاد؛ اما آیا با استناد به این اعداد می‌توانیم به سادگی نتیجه بگیریم که بازدهی دلاری بورس بر اساس شاخص کل، 166 درصد و بر اساس ارزش بازار،‌ 130 درصد بوده است؟ برای پاسخ به این پرسش ‌باید ابتدا ارزش بازار در ابتدای سال 90 منهای نمادهای حذف‌شده را محاسبه کنیم و سپس ارزش بازار فعلی را منهای عرضه‌های اولیه ارائه‌شده از ابتدای سال نیز به‌دست بیاوریم و معادل دلاری در این دو بازه را مقایسه کنیم.

در ابتدای سال 90، تعداد نمادهای فعال در بورس، 330 مورد بوده است که 58 نماد تا به امروز به دلایلی نظیر مشکلات صورت‌های مالی، شناوری پایین یا زیانده بودن از بورس اخراج شده‌اند. البته این نمادها روی‌هم‌رفته فقط یک‌درصد ارزش بازار آن زمان را تشکیل می‌دادند، بنابراین با حذف شرکت‌های اخراج شده، 272 نماد باقی می‌ماند که ارزش بازار آنها در آن زمان بیش از 105 میلیارد دلار بوده است. بعد از گذشت نزدیک 10 سال، ارزش بازار نمادهای فعال ابتدای سال 90 به 137 میلیارد دلار رسیده است، بنابراین بازدهی دلاری بازار کمی بیش از 30 درصد بوده است.

در حال‌حاضر 344 نماد فعال در بورس وجود دارد که 72 مورد آن مربوط عرضه‌های اولیه‌ انجام‌شده از ابتدای سال 90 و نمادهای انتقالی از فرابورس است که در مجموع 5/ 38 درصد ارزش بازار را تشکیل می‌دهند و 5/ 61درصد نیز مربوط به همان 272 نماد ابتدای سال 92 است.

همچنین طبقه بندی ارزش بازار بر اساس ارزش نمادها بر حسب سال عرضه اولیه نشان می‌دهد که بیشترین ارزش بازار به ترتیب متعلق به نمادهایی است که در سال‌های 92،85 و99 عرضه شده‌اند. نمادهایی مانند تاپیکو، فارس، فولاد، فملی و شستا از بزرگترین عرضه‌های اولیه دهه 90 بوده‌اند.

بررسی موردی نمادها نیز نشان می‌دهد که بازدهی 62 نماد در این 10 سال کمتر از رشد نرخ دلار آزاد بوده است و210 نماد بازدهی بالاتر از نرخ رشد دلار داشته‌اند. نمادهای ولیز، ونوین، اخابر، سهرمز و وپست در قعر جدول بازدهی نمادها و نمادهای کدما، خاهن، غنوش، خکمک و قنیشا در صدر جدول بیشترین رشد قرار گرفته‌اند. همچنین صنایعی نظیر بانک و سیمان کمترین رشد را در این فاصله زمانی داشته‌اند و صنایع غذایی و قندی بیشترین رشد را تجربه کرده‌اند.

در خاتمه می‌توان گفت که ارزش فعلی بورس تهران 223 میلیارد دلار است که 86میلیارد دلار آن متعلق به عرضه‌های اولیه‌ بعد از سال 90 است و بازدهی دلاری نماد‌های فعال در ابتدای سال 90، سی درصد است. البته حق‌تقدم و آورده‌های نقدی و تاثیر آن بر ارزش سهام در این پژوهش لحاظ نشده است که قطعا اعمال کردن تاثیر آنها باعث تعدیل و کمتر شدن نرخ بازدهی دلاری می‌شود. از سوی دیگر باید توجه کرد که صرفا مقایسه ارزش دلاری دو بازه زمانی برای محاسبه بازدهی یک بازار پیچیده مثل بورس، ساده‌انگاری محض است و ‌باید پارامترهای متعدد دیگری از جمله ریسک پرمیوم بازار، طرح‌های توسعه و گسترش فعالیت‌ها و… را در نظر گرفت. نتایج نشان می‌دهد که بازدهی صرف قیمتی فقط 30 درصد بوده است، بنابراین استناد صرف برخی مطالعات به مقایسه کمی شاخص در 10 سال و 20 سال اخیر برای نشان دادن میزان رشد بورس، اشتباه عامدانه یا سهوی فاحشی است.

برای مشاهده جدیدترین تحلیل ها، اخبار، مقالات و قیمت های لحظه ای سهام به وب سایت سیگنال مراجعه و یا اپلیکیشن سیگنال را دریافت نمایید.