فرار۶ میلیارد دلار سرمایه

فرار۶ میلیارد دلار سرمایه

به گزارش سیگنال به نقل از تجارت نیوز،

به گزارش تجارت‌نیوز، نماگرهای اقتصادی تابستان سال جاری روز گذشته توسط بانک مرکزی منتشر شد. در این گزارش رشد اقتصادی کشور در فصل تابستان با نفت یک درصد و بدون نفت نیم درصد اعلام شده؛ از سوی دیگر نرخ رشد نقدینگی در مدت مورد بررسی نسبت به پایان سال 99 نیز 17درصد بوده؛ پول و شبه پول به عنوان اجزای نقدینگی نیز در این مدت به ترتیب 18٫2 و 16٫7درصد رشد داشته‌اند. به بیان دیگر افراد در تابستان سال جاری تمایل بیشتری به نگهداری پول یا دارایی‌هایی داشته‌اند که سریع و بدون دردسر به پول نقد تبدیل می‌شوند. این امر نشان می‌دهد که وضعیت اقتصادی به گونه‌ای پیش رفته که صاحبان سرمایه نیاز به پول نقد یا دارایی که زودتر به پول نقد تبدیل شود را بیشتر از گذشته احساس می‌کنند.

در قسمت دیگری از این گزارش به بررسی وضعیت بخش واقعی اقتصاد نیز پرداخته شده که براساس آن تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در تابستان حدود 390 هزار میلیارد تومان، هزینه مصرف بخش دولتی 228٫6 هزار میلیارد تومان و هزینه مصرف بخش خصوصی نیز 702٫5 هزار میلیارد تومان اعلام شده است. اما خروج حدود 6 میلیارد دلار سرمایه در 6 ماهه نخست سال جاری یکی از مهم‌ترین داده‌هایی است که در این گزارش می‌توان یافت؛ خروج این میزان سرمایه از کشور در حالی است که در کل سال 99 حدود 6 میلیارد و 318 میلیون دلار از کشور خارج شده بود؛ این امر نشان می‌دهد که با وجود اعلام زمان آغاز به مذاکرات پیرامون احیای برجام در تابستان از سوی برخی مقامات مسوول، کشور از نظر سیاسی و اقتصادی آمادگی جذب یا نگه داشت سرمایه‌های دلاری و ریالی را ندارد. بنابراین افراد ترجیح می‌دهند پول و سرمایه خود را خارج کرده و به سایر کشورها منتقل کنند. البته که نبود آینده روشن و قابل پیش‌بینی از اقتصاد نیز بر این تاثیرات منفی گذاشته است.
در این گزارش و به سیاق گذشته متغیرهایی بدون داده وجود دارند، علاوه بر روند شاخص بهای مصرف‌کنندگان، شاخص بهای تولیدکنندگان در بخش‌های مختلف نیز سانسور شده است؛ البته که این امر شاید به دلیل انتشار داده‌های تورم توسط مرکز آمار از سال 97 به بعد باشد. اما عدم انتشار داده‌های مربوط به وضع مالی دولت همچنان و بدون دلیل موجه ادامه دارد.

افزایش تولید ناخالص داخلی

براساس داده‌های بانک مرکزی تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری در سه ماهه دوم سال حدود 1757 هزار میلیارد تومان و بدون نفت نیز 1647 هزار میلیارد تومان اعلام شده است. هر دو این ارقام نسبت به مدت مشابه سال 99 افزایشی به ترتیب 40 و 38درصد افزایش داشته ولی بار افزایش GDP بیشتر بر بخش خدمات بوده که سهمی 41٫8درصد از کل تولید ناخالص داخلی داشته است. بخش نفت کمترین سهم با 6٫2درصد را به خود اختصاص داد. ارزش افزوده بخش خدمات 740 هزار و بخش نفت نیز 109٫7 هزار میلیارد تومان بوده است. در بخش دیگری از این گزارش تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت ثابت سال 95 نیز اعلام شده که براساس آن تولید سه ماهه دوم کشور 405 هزار میلیارد و بدون نفت نیز 375٫4 هزار میلیارد تومان بود. به بیان دیگر کل تولید ناخالص کشور در 6 ماهه نخست سال جاری 753٫1 هزار میلیارد تومان و بدون نفت نیز 690 هزار میلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال 99 افزایشی 32 و 2درصدی داشته است. با وجود اینکه به نظر می‌رسد تولید ناخالص داخلی در مسیر رو به رشدی قرار گرفته و اثرات تحریم بر آن خنثی شده اما همچنان نشان می‌دهد که اقتصاد کشور آسیب‌دیده‌تر از آنی است که با رفع مسائل و مشکلات ساختاری و از همه مهم‌تر احتمال لغو تحریم‌ها، بتواند رشد‌های بالاتری را تجربه کند. نتیجه آن را نیز می‌توان از منفی شدن برخی داده‌های بخش واقعی پیدا کرد.

بخش واقعی و سانسور آمارها

با استناد به گزارش مرکز آمار هزینه‌های مصرفی بخش خصوصی و دولتی در سال‌های 97 تا 99 منفی بوده که عمده دلیل آن بازگشت تحریم‌های نفتی و کاهش شدید درآمدهای ارزی کشور بوده است. این امر نشان می‌دهد طی این سه سال علاوه بر اینکه دولت هزینه‌های خود را کاهش داد، خانوارها نیز کمتر هزینه کرده‌اند. البته که این موضوع طبیعی به نظر می‌رسد اما می‌تواند مقدمات ایجاد رکود در کشور باشد. صحت این گفته در مقایسه داده‌های تولید ناخالص داخلی نیز وجود دارد؛ بر این اساس تولید ناخالص داخلی کشور در سال 96 به قیمت ثابت حدود 1424 هزار میلیارد تومان بود که در سال 99 به 1389 هزار میلیارد تومان رسید؛ در این مدت مصرف بخش خصوصی از 746٫8 هزار میلیارد تومان به 697٫2 هزار میلیارد تومان کاهش یافت.

صادرات نفتی 18 میلیارد دلاری

بخش تراز پرداخت‌ها نیز از دیگر مواردی است که بانک مرکزی در آن به بررسی صادرات نفتی و غیرنفتی کشور پرداخته؛ که براساس آن در 6 ماهه اول سال جاری صادرات نفتی 18 میلیارد و 677 میلیون دلار، صادرات غیرنفتی 17٫4 میلیارد دلار و در نتیجه کل صادرات 36٫1 میلیارد دلار اعلام شد. در این مدت میزان واردات 28 میلیارد دلار بود که نشان می‌دهد کل تراز پرداخت حساب جاری مثبت هشت میلیارد دلار است. سررسید بدهی خارجی دولت تا پایان سال جاری حدود 3٫47 میلیارد دلار است.

فاصله معنا‌دار نرخ رشد نقدینگی

با استناد به داده‌های رسمی نرخ رشد نقدینگی در سه ماهه دوم سال نسبت به اسفند 99 حدود 17درصد و نسبت به سه ماهه اول سال نیز حدود 9درصد بود. نقدینگی در پایان خرداد حدود 3705 هزار میلیارد تومان برآورد شد که در شهریور به 4067 هزار میلیارد تومان رسید. از میان اجزای نقدینگی که شامل پول و شبه پول می‌شود، سپرده‌های غیردیداری یا همان شبه پول تاثیر بیشتری بر افزایش نقدینگی داشته است. به گونه‌ای که این متغیر در شهریور نسبت به اسفند 99 افزایشی 16٫7درصدی داشته و به 3251 هزار میلیارد تومان رسید. البته که میزان متغیر پول نیز 816 هزار میلیارد تومان بود. بالا بودن سهم شبه پول و تاثیرش بر نقدینگی می‌تواند از جهت دیگری نیز بر تورم اثر بگذارد؛ با افزایش سپرده‌های غیردیداری، توان بانک‌ها برای وام‌دهی نیز بالا رفته در نتیجه نقدینگی بیشتری به اقتصاد تزریق می‌شود. حال آنکه اقتصاد توانایی این میزان پول تزریق شده را ندارد. مقایسه میان نرخ رشد نقدینگی و تولید ناخالص داخلی نشان می‌دهد که پول‌های تزریق شده به اقتصاد تقریبا 94درصد بیشتر از نرخ رشد اقتصادی است.

آخرین اخبار اقتصاد کلان را در صفحه اقتصاد کلان تجارت‌نیوز بخوانید.